Dag Best of YA

Posted on January 30 2017 by Katja in Boeken, persoonlijk / 0 Comments

Boekpresentatie Daan & Nadia

Een jaar… Maar liefst een jaar liep ik rond bij Best of YA als stagiair. Van marketing tot redactie. Ik heb verschillende aspecten van het uitgeefproces mogen meemaken en dat was een geweldige ervaring! Echt een droom die werkelijkheid werd.

Voor lange tijd was het mijn doel om ooit bij Best of YA stage te gaan lopen. In de zomer van 2015 werd er aan mij gevraagd om op de marketingafdeling te komen, die kans pakte ik met beide handen aan. Na 8 maanden stage bij VBK Media maakte ik de overstap om naar Unieboek | Het Spectrum (uitgeversgroep waarvan Best of YA onderdeel is) te gaan. In februari 2016 ging ik aan de slag als stagiair marketing Best of YA, daarnaast was ik een beetje vliegende keep. Zo hielp ik ook bij kinderboeken, lifestyle en non-fictie als er behoefte was aan extra hulp.

Na 7 maanden stagiair op de marketingafdeling ging ik voor mijn droomplekje, de stage waar ik al lange tijd van droomde. Een redactie stage bij Best of YA. Ik vergeet nooit meer het moment dat ik mijn nieuwe contract op mijn bureau zag liggen. Stagiair redactie bij Best of YA. Met een grote krul van een handtekening ondertekende ik het contract en die glimlach wist de rest van de week niet mijn gezicht te verlaten.

Er volgden nog 5 maanden stage bij redactie waar ik een nieuwe kant zag van het uitgeefproces: het begin. Bij marketing werk je met een eindproduct, maar bij redactie sta je aan het begin van het hele proces. Ik heb heel veel manuscripten mogen lezen, mogen kijken bij het ontstaan van een boek en boeken zien verschijnen waar ik een steentje aan bij heb gedragen. En dat te bedenken dat er deze zomer nog veel meer boeken verschijnen waar ik aan mee heb geholpen, waaronder een peuterboek die ik heb mogen vertalen! Oké, het is een peuterboek. Niet al te moeilijke taal dus, maar toch ben ik onwijs trots op deze prestatie. Nog zo veel meer boeken die dit voorjaar en zomer verschijnen waar ik een rol heb gespeeld in het proces. Ik ben er ongelooflijk trots op en dat ik onwijs veel heb mogen leren van mijn collega’s.

Hoe zit het met de magie? Lange tijd vond ik boeken magie die door mensen is gecreëerd. Dit kwam met name doordat ik nog geen idee had hoe alles achter de schermen aan toe gaat. En toch… al heb ik het hele proces gezien, nog steeds vind ik dat boeken magie is gecreëerd door mensen. Voordat een boek in de boekhandel ligt dan hebben zeker al meer dan tientallen mensen aan dat ene boek gewerkt.

Boekrelease Hof van doorns en rozen

Een jaar, twee verschillende afdelingen, een heel uitgeefproces doorlopen en meegewerkt aan heel veel titels later was het tijd om afscheid te nemen. Terwijl mijn laatste week stage inging had ik geen besef dat het mijn laatste week zou zijn, want na marketing kwam ik toch terug bij redactie? Alleen deze keer kom ik niet meer terug. In ieder geval niet nu.

Tot op de laatste dag had ik niet het besef niet dat het mijn laatste dag was, maar toen nam ik afscheid. En bij sommige mensen viel dit enorm zwaar en grappig genoeg niet bij de mensen van marketing of redactie. Niet omdat ik ze niet zal missen, maar omdat ik weet dat ik ze nog vaak zal zien in de toekomst. Het afscheid met iemand van administratie viel mij zwaar, omdat hij de persoon was die mij elke ochtend op de marketingafdeling een ‘goedemorgen’ wenste. De mensen van productie en verkoop binnendienst zal ik missen, omdat zij de eerste mensen waren die ik in de ochtend zag op de redactieafdeling en omdat ik met hun de leukste gesprekken had bij de koffiemachine. Of de stagiairs van alle afdelingen, omdat we toch met z’n allen in hetzelfde schuitje zaten, lekker konden kletsen en nog steeds konden lachen ook wanneer de trein weer eens niet kwam opdagen. En dan nog een redacteur van reisgidsen bij wie ik altijd aan haar lippen hing wanneer zij zelf weer een toffe reis had gemaakt. Zij heeft echt een baan die op haar lijf geschreven staat. Als laatste de mannen van ICT, die mij altijd aan het lachen wisten te maken.

Bij al deze mensen had ik een brok in mijn keel toen ik gedag zei, want je werkt toch een jaar met ze samen. En dit was voor mij de eerste keer dat ik voor zo lang op één plek heb gewerkt, waardoor ik vermoed dat het ook zo zwaar viel. Maar daarnaast heb ik ook echt een band opgebouwd met deze mensen.

Nu op naar het volgende avontuur. Ik weet wat ik achterlaat, maar ik heb een berg nieuwe kennis mogen vergaren die ik graag in de toekomst wil inzetten en ik kan niet wachten om dat te gaan doen.

Liefs,

 

Tags:


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.