Duits leren

Posted on July 29 2020 by Katja in Boeken / 2 Comments

Het liefst zou ik graag meerdere talen vloeiend spreken. Inmiddels spreek ik naast Nederlands Engels vloeiend en daar komt hopelijk nog een derde taal bij!

Basiskennis Duits
Onlangs plaatste ik op Instagram dat ik Duits aan het leren was. En wauw, ik was verrast door alle vragen die ik kreeg! Laat ik bij het begin beginnen. Op mijn 17de heb ik voor mijn werk in Duitsland gewoond en toen sprak ik het gewoon. Niet op moedertaal niveau, maar ik sprak het. Daarnaast heb ik ook veel Duits moeten spreken toen ik in het museum werkte. En ik ben opgegroeid in een dorp naast de Duitse grens. De grap is dat wanneer ik een woord even niet meer weet in het Nederlands en Engels, dan weet ik altijd wat het woord in het Duits is.

Mijn basiskennis Duist is altijd wel blijven hangen, ik spreek wat zinnen en versta het goed. Maar toch wil ik graag meer kennis van de Duitse taal. De taal verstaan/begrijpen doe ik al ongeveer op B2 niveau. Op het moment doe ik een zelfstudie om het op alle vlakken naar een B2 niveau te brengen. Het toeval wil dat ik meer werk in mijn eigen sector kan vinden als ik de taal beter onder de knie krijg. Sterker nog, eind deze zomer ligt het eerste project al op me te wachten mits mijn taalvaardigheid goed genoeg is.

Taaltraining, basis- en werkboek
Het is best frustrerend dat de Duitse taal bij mij altijd weer wegglijd, omdat ik dagelijks Engels spreek en niet veel Duits. Ik probeer daarom nu een sterkere basis te leggen. Hoe? Ik volg de taaltraining โ€˜Duits voor zelfstudieโ€™ van Prisma (zoals je kan zien op de foto). Ik heb zowel het basis- als het werkboek. Het werkboek is fijn voor de verdieping en om meer te oefenen dan alleen de opdrachten van het basisboek. Ik kan het dus ook zeker aanraden om beide boeken aan te schaffen.

Wel moet ik erbij zeggen dat deze taaltraining er vanuit gaat dat je al Duitse kennis hebt. Mocht je eerst nog je basiskennis willen opfrissen, dan is het een goed idee om bij Prisma het basisgrammatica Duits te kopen. Ik heb dat zelf niet gedaan, maar ik ben het inmiddels wel aan het overwegen. Nu ik verder in de training ben, merk ik dat sommige kennis die ik heb opgedaan op de middelbare school volledig is weggezakt.

Hoe werkt de taaltraining โ€˜Duits voor zelfstudieโ€™?
Om het simpel te houden bespreek ik nu alleen het basisboek. Het basisboek is opgedeeld in verschillende lessen. De lessen zijn opgedeeld in verschillende teksten. Na elke tekst komen er opdrachten, maar de tekst zelf is ook een opdracht. Online kan je de audiofragmenten downloaden. Op die manier kan je de uitspraak oefenen. Na de luisteropdracht heb je de oefeningen die bestaan uit: taalgebruik en culturele informatie, grammatica met uitleg en oefeningen.

Wat me opvalt is dat het tempo van de taaltraining behoorlijk hoog ligt. Dat staat trouwens ook vermeld in de intro van het basisboek, maar het is misschien voor jou als lezer fijn om te weten dat ik dat dus ook echt ervaar. Ik merk ook dat mijn Duitse taal met sprongen vooruit gaat. Het basisboek is behoorlijk praktisch, niet zoals op de middelbare school dat je de derde naamval moet weten. Nee, de taaltraining laat het juist heel praktisch zien waardoor de stof veel makkelijker te onthouden is.

Conclusie
De boeken die ik tot nu toe heb aangeschaft kosten samen niet meer dan 72 euro. Daarnaast vind ik het prettig dat ik de taaltraining zelf kan inplannen. De ene week doe ik meer dan de andere week. Het is net wat me past. Wat je leert voor de eenmalige investering is enorm veel en ik ben blij dat ik ook het werkboek er meteen bij hebt gekocht. Op die manier kan ik de stof herhalen en me ook meer verdiepen in de taal.

Welke talen spreek jij naast Nederlands?

Liefs,

Tags: ,


2 responses to “Duits leren

  1. Ik ben Duits ook compleet vergeten, en dat terwijl ik er best goed in was op de middelbare. Momenteel zit ik in mijn vrije tijd Japans te leren. Een enorme uitdaging aangezien Japans zo’n andere constructie heeft qua zinnen, maar daardoor extra leuk als ik het eenmaal kan! ๐Ÿ™‚

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.