Fight Evil, Read Books

Posted on November 10 2016 by Katja in Boeken, Schrijfsels / 1 Comment

fightevilreadbooks

Wat boeken en politiek met elkaar gemeen hebben? Dat laat ik in deze blogpost zien. Een verzameling van uitspraken over politiek en boeken heb ik in deze blogpost gezet. En ja, jullie mogen het van mij allemaal weten. Ik ben diep teleurgesteld in de uitslag van de verkiezingen in Amerika.

Het moment dat het tot mij doordrong dat Trump de winnaar was zat ik verslagen naar mijn beeldscherm op stage te staren. Ik wilde het niet geloven en voor ik het wist stroomden de tranen over mijn wangen. Een collega liep langs en liet het ‘goede’ voor morgen achterwege. Ik dwong mezelf om op te staan en naar het koffieapparaat te lopen, al leek caffeine mij op dat moment geen goed idee. Dus besloot ik om een glas water te pakken die ik zo stevig mogelijk in mijn trillende handen probeerde vast te houden. Zowel mijn collega als ik wisten niet wat we moesten zeggen en dan hebben wij nog wel het voorrecht dat we blank zijn. Te bizar voor woorden. Ik had de neiging om naar ICT te lopen om te vragen of ze voor die dag mijn internet wilden afsluiten, maar ik had ook de drang om het te zien. De reacties, want mijn collega en ik zijn toch niet de enigen?

lottebooks

emmybooks

blossombooks

En dan deze prachtige post van Myrthe, Uitgever Blossom Books:

Lieve lezers,

Wij zijn trots op jullie. Wij zijn trots op jullie omdat jullie lezen. Jullie lezen, en komen hierdoor in aanraking met andere werelden, landen, culturen en personen. Jullie leren naar de wereld te kijken door de ogen van een ander, je leert hoe het kan zijn als je iemand anders bent en je leert hoe dit je wereld kan verrijken of verslechteren. Als lezer vergroot je empatisch vermogen en je kennis. Of je nu fictie of non-fictie leest, je leert over de wereld en alles wat erbij hoort.

In tijden als deze, waarin mensen haat prediken, aanzetten tot het benadelen van anderen omdat ze ‘minder’ zouden zijn, tijden waarin niet meer wordt gekeken hoe we gezamenlijk een betere wereld kunnen maken, maar waarin het individu weer voorop komt, zijn jullie nog belangrijker dan ooit. Jullie hebben geleerd te kijken door de ogen van anderen, en jullie kunnen mensen wijzen op de feiten of gevoelens die zij over het hoofd zien.

Of je nu van de TOUCHING JULIETTE-trilogie leert dat niet alles zo zwart-wit is als het lijkt, of van SIMON VS. hoe anderen zich kunnen voelen omdat je ze geen eerlijke kans geeft. Of je nu leert van IK GEEF JE DE ZON dat jaloezie nergens goed voor is en of je nu leert van WINK POPPY EN MIDNIGHT dat een held ook een schurk of leugenaar kan zijn.. Als lezer draag jij bij aan begrip voor elkaar, en daar willen we jullie voor bedanken. Jullie zijn de toekomst, van Nederland en België, maar overal op de wereld zijn veel meer jongeren zoals jullie, die hopelijk ooit het verschil kunnen gaan maken.

Lieve allemaal,

Fight Evil, Read Books.

Liefs Myrthe
Uitgever Blossom Books

Ik heb de tekst van Myrthe nog geen één keer kunnen lezen onder te huilen. Myrthe, je bent een kanjer en hebt dit prachtig weten te verwoorden dat ik niet anders kon dan deze blogpost online te zetten. Ik mag misschien niet in Amerika wonen en blank zijn, ik ben ook een vrouw met liefde voor deze wereld.

Later in de avond had ik het samen met een vriendin erover dat er meer diversiteit in boeken moet komen, maar ook in films, tv-series etc. Schrijvers, acteurs, screenwriters hebben vandaag de dag een belangrijke rol en hebben de macht om het beeld van een opgroeiend kind te veranderen. Myrthe geeft in haar stuk al paar goede boekentips en dat is niet alles, want weet jij nog de #JoinTheSimonMovement? apbooks

Toch wil ik een sprankje hoop meegeven. De stemmen van het volk zijn geteld, maar op 19 december komt het Electoral College samen en pas op 6 januari is het definitief of Trump wel of niet gekozen wordt tot president. Want als de zaken die nu tegen hem lopen echt zo waterdicht zijn, dan is er geen mogelijkheid dat hij president kan worden. De kans is klein, maar zoals President Snow (THG) al zei: Hope is the only thing stronger than fear.

We mogen dan nu niet hebben gewonnen en Amerika lijkt misschien ver weg, maar voor je het weet is het 2017 en dan moeten wij Nederlanders kiezen. Laten we wijs kiezen. Geen brexitgedoe en geen Trumpveriant. Nu is het aan ons. Een cliché, maar zo waar: Elke stem telt!

Liefs,

thatblondewomanhandtekening

Tags:


One response to “Fight Evil, Read Books

  1. Toen de overwinning van Trump bekend werd gemaakt was ik net De invasie van de Tearling aan het lezen en de wereld waarin één van de personages leefde leek plots veel te realistisch. Ik kon me echt probleemloos voorstellen dat Amerika er zo zou kunnen uitzien wanneer sommige mensen het in hun eentje voor het zeggen hebben. Heel griezelig eigenlijk.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.