Filosofie geklets: Unplugged

Gepost op 24 juli 2017 door Katja in Filosofie / 1 Comment

Hey, hoi! Welkom bij een nieuw onderdeel op mijn blog: Filosofie geklets! En nee, klik nou niet meteen weg wanneer je niets hebt met filosofie. Misschien heb je een stoffig beeld van dit vak, maar dat is lang niet altijd even waar. Filosofie is springlevend! Lees dus snel verder en laat je verrassen.

Ken jij het boek Unplugged van Donna Freitas? Zo niet, dan hierbij de flaptekst:

Wil jij nooit dat het leven weer… 100% echt is?

Skye leeft in de Appwereld; een extravagante, online versie van de echte wereld. Ze werd meer dan tien jaar geleden door haar familie ingeplugd om zo in de virtuele wereld te kunnen leven. Ze hoopten voor haar op een betere toekomst maar Skye is een nobody. Een zestienjarige virtuele wees zonder geld voor dure downloads en exclusieve apps die van haar digitale personage iets bijzonders kunnen maken.

Al haar hoop is gevestigd op het moment dat ze eenmalig mag uitpluggen en haar familie in de echte wereld weer kan omhelzen. Maar dan worden de grenzen tussen de twee werelden gesloten en zit Skye gevangen. Ze zal haar moeder nooit meer zien, de zon niet op haar huid voelen, niet weten hoe het is om weer echt eten te proeven. Skye riskeert haar leven om terug te keren –maar komt er dan achter dat de realiteit veel duisterder is dan ze zich herinnerde.

Meer weten? Lees Unplugged – Donna Freitas H1-3 de eerste drie hoofdstukken, hier mijn recensie en een interview met de auteur.

Maar wacht even, Katja. Dit is toch gewoon maar een leesboek? Niets filosofisch aan, toch? Dat klopt, Unplugged is een heerlijk leesboek. Maar dat hoeft niet te betekenen dat het boek niet gebaseerd is op een filosofische theorie. Toen ik aan dit boek begon had ik al vrij snel door dat het verhaal niet gewoon uit de lucht was gevallen bij de auteur (dit kan je ook lezen in het interview). Ik bladerde terug naar het begin van het boek en ja hoor! Het boek begint met een quote van de filosoof Descartes:

“Ik ga dus nu van de veronderstelling uit dat […] een kwade geest, uiterst machtig en slim, mij met alle macht probeert te bedriegen. Ik denk dan dat de hemel, de lucht, de aarde, kleuren, gestalten, geluiden, alles wat buiten mij is, niets anders zijn dan droomspelletjes, waarmee hij mijn goedgelovigheid in de val lokt. Ik bekijk mijzelf dan alsof ik geen handen heb, geen ogen, geen vlees, geen bloed, geen enkel zintuig, en alsof ik ten onrechte meen dat ik dit alles wel heb. […] Zoals een gevangene, die in zijn droom een gefantaseerde vrijheid genoot, bang is wakker te worden op het moment dat hij begint te vermoeden dat hij slaapt, en zo lang mogelijk aan die mooie illusies blijft vasthouden.”

 

~ René Descartes,

‘Over dingen die in twijfel kunnen worden getrokken’,

Meditaties over de eerste filosofie (1641)

Maar wat heeft deze quote te maken met het boek? Descartes bespreekt de geldigheid van de kennis en de relatie van ziel en lichaam. Met andere woorden: heeft de geest een lichaam of heeft de lichaam een geest?

Maar hoe zie je dit terug in Unplugged? Veel personages zijn unplugged en zitten met hun geest in de Appwereld. Ze zijn hun lichaam niet meer nodig. Met andere woorden: hier beantwoord Donna de vraag ‘heeft de geest een lichaam of heeft de lichaam een geest?’ met de geest heeft een lichaam. Aangezien veel personages in de Appwereld denken dat ze het lichaam niet meer nodig zijn. Freitas heeft met deze filosofische theorie gewerkt en dat gecombineerd met technologie. Hieruit lijkt haast een nieuwe theorie te ontstaan, aangezien het lichaam wordt vervangen door technologie.

Ik hoop dat je het leuk vond om Filosofie geklets te lezen en ik ben heel erg benieuwd, want wat vond jij van het boek Unplugged?

Liefs,

Tags:


One response to “Filosofie geklets: Unplugged

  1. Ik heb het hier toevallig ook over gehad met Donna Freitas toen ik haar ontmoette bij de YALFest meet & greet. Ze zei dat ze zeker verwachtte dat mensen zich op een gegeven moment zouden kunnen “inpluggen”. Ikzelf denk ook dat zoiets ooit mogelijk zal zijn. Ik vind het ook heerlijk om over dit soort dingen te filosoferen, dus ik kijk uit naar de rest van je artikelen in deze rubriek!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.