Hotspot: Femmes Fatales in Gemeentemuseum Den Haag

Posted on November 27 2018 by Katja in Reizen / 0 Comments

Op 17 november 2018 opende in het Gemeentemuseum Den Haag de nieuwe tentoonstelling Femmes Fatales, dit is de eerste tentoonstelling in de modegeschiedenis die volledig is gewijd aan vrouwelijke ontwerpers. Hoe tof?! Lees snel verder. 

Na een lange reis uit Winterswijk had ik best wel trek in een vroege lunch. Samen met vriendin Ajita gingen we eerst wat eten in het restaurant van het museum. Echt een enorme aanrader! Toen we richting de kassa liepen viel me opeens deze donuts op die helemaal passen bij de nieuwe tentoonstelling en die tevens ook heel lekker waren.

Na de lunch gingen we naar de eerste verdieping voor de tentoonstelling. Ik vind het erg bijzonder om in het Gemeentemuseum te zijn. Het museum werkt namelijk veel samen met Villa Mondriaan waar ik junior-directeur communicatie ben. Meer weten daarover? Lees hier verder.

‘Dat naaistertje’, zo werd de befaamde Coco Chanel minachtend omschreven door haar tijdgenoot Paul Poiret. Hij viel haar aan op haar vrouw-zijn, maar feitelijk zag hij haar als grote concurrent. Tijden zijn veranderd. Nooit eerder stonden er zoveel vrouwelijke ontwerpers aan het hoofd van een modehuis als momenteel. Een perfect moment voor een tentoonstelling waarin sterke vrouwen in de mode centraal staan. Femmes Fatales is de eerste tentoonstelling in de modegeschiedenis die volledig is gewijd aan vrouwelijke ontwerpers. Ontwerpen zij anders voor vrouwen dan hun mannelijke collega’s? Wat is hun invloed? Wat betekent vrouw-zijn voor hun creaties? En wat is hun visie op mode? Er is werk te zien van Coco Chanel, Jeanne Lanvin, Elsa Schiaparelli, Mary Quant, Vivienne Westwood, Sonia Rykiel, Miuccia Prada, Maria Gracia Chiuri (Dior),  Nederlandse grootheden als Fong Leng, Sheila de Vries en Iris van Herpen en vele anderen. – Gemeentemuseum Den Haag

De eerste ruimte waar je inloopt is volledig wit en er staan wat tafels opgesteld zoals het er in naaiateliers uit ziet. Daarnaast hangen en staan er een paar tv-schermen, die gaan over de metoo beweging en de verschillenden protesten over vrouwenrechten.

Woman first/fashion second

Er zijn verschillende zalen. Groot en klein. Elke zaal laat iets anders zien. Een bepaalde stijl, een ontwerper of kleding uit een bepaald jaartal. Zelf kon ik niet wachten om kleding te zien gemaakt door Coco Chanel en de Dior collectie.

De Dior collectie was denk ik toch wel mijn favoriet (bovenstaande foto). Misschien komt het doordat het een collectie is die nog maar sinds deze zomer uit is of omdat ik het erg mooi vind. Kleding die comfortabel is, maar toch super vrouwelijk. Of komt het toch door de ontwerper, Maria Grazia Chiuri? Dezelfde persoon die ook de T-shirts met de tekst ‘We Should all be Feminists’ heeft gemaakt, die gebaseerd zijn op een publicatie van een activist.

Opvallend is dat ook de meeste gewone tekstborden waarop je informatie kan lezen protestborden van gemaakt waren. Maar dan had je ook de echte protestborden. De tentoonstelling vind ik erg mooi vorm gegeven. Elke ruimte is passend bij de kleding die er hangt. Meer willen weten over vrouwen in de mode industrie? Dan kan ik Femmes Fatales zeker aanraden.

De tentoonstelling is nog tot en met 24 maart 2019 te zien in het Gemeentemuseum Den Haag. Daarna reist Femmes Fatales door naar Modemuseum Hasselt en is daar van 13 april tot en met 15 september 2019 te zien onder de titel Wonder Women – Sterke vrouwen in de mode.

Ben jij al weleens in het Gemeentemuseum Den Haag geweest? 

Liefs,

Tags:


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.