Interview met Miriam Bruijstens

Gepost op 4 april 2016 door Katja in Boeken, interview / 3 Comments

gedichtmiriam

Als onderdeel van de blogtour voor Het tweede boek van Tess is hierbij de laatste stop. Een interview met Miriam. Zij is één van de weinige auteurs die mij zo wist te raken dat de tranen over mijn wangen rolden. Daarnaast is Miriam de aangewezen persoon om een leuke middag op het strand te beleven. Lees je mee?

DSC_0411

Tess is een personage met pit. Was het moeilijk om die pit van Tess in Het tweede boek van Tess vast te houden? “Het tweede boek begint ongeveer anderhalf jaar na het einde van het eerste boek. In die tijd is het leven van Tess in wat kalmer vaarwater gekomen. Ze is minder roekeloos geworden en handelt wat minder impulsief. In die zin was het wel lastig om de pit erin te houden, want juist die roekeloze acties toonden haar pittige karakter. Toch denk ik dat haar karakter niet wezenlijk veranderd is en dat het pittige wat in haar zit zeker wel terug te vinden is in het tweede boek.”

Waar speelt het verhaal zich af? “Het verhaal speelt zich af in een fictief dorpje. Ik wilde geen bestaande plaats gebruiken, omdat ik me niet wilde laten belemmeren door de omgeving. Als ik het zich in Nederland af had laten spelen, was er bijvoorbeeld geen klif geweest waar ze vanaf had kunnen springen terwijl die klif nogal belangrijk is in het leven van Tess. Ik heb nog aan Engeland gedacht, maar dan is een lange, hete zomer weer ongeloofwaardig. Vandaar dus dat ik gekozen heb om de omgeving wat vaag te houden. Zo kun je ook je eigen verbeelding lekker gebruiken tijdens het lezen.”

DSC_0420

Na je studie heb je een tijdje in Australië gezeten. Zitten veel avonturen die je daar hebt beleefd verwerkt in de boeken van Tess? “Heel veel, maar voornamelijk in het eerste boek. Het eerste boek is heel autobiografisch, deel twee is meer verzonnen. Ik houd even voor me wat er dan precies echt gebeurd is en wat niet, want dat lijkt me verder niet zo relevant. Ik kan wel zeggen dat ik gelukkig niet zo’n heftige jeugd heb gehad als Tess.”

Waarom heb je de keuze gemaakt om gedichten op te nemen in je boek? “Ik hou van poëzie en ik vind het jammer dat de jongeren van nu daar niet zoveel meer mee te maken krijgen. Veel jongeren roepen ook dat gedichten niet aan hen besteed zijn, terwijl ze alleen bekend zijn met de versjes uit hun kleutertijd en een aantal gedichten die ze verplicht voor Nederlands moeten lezen. Stiekem schrijf ik toch ook een beetje om het volk te verheffen, dus heb ik ervoor gekozen om toegankelijke gedichten van mijn hand aan het verhaal toe te voegen en ook gedichten van auteurs die ik bewonder. De gedichten die ik geschreven heb zijn ook belangrijk voor het verhaal, als je ze overslaat mis je wel echt een deel van het gevoelsleven van Tess. En misschien is er iemand die na aanleiding van de andere gedichten die in Tess opgenomen zijn eens een boek van Oscar Wilde of een bundel van Emily Dickinson gaat lezen. Dat zou ik mooi vinden.”

DSC_0418

Wat vind je makkelijker schrijven een gedicht of een boek? “Het is allebei niet heel makkelijk, maar ik schrijf toch iets liever gedichten. Ik vind het leuk om met taal te spelen en een beetje te puzzelen. Het is ook een uitdaging om origineel te blijven. Een boek schrijven duurt ook heel lang en ik verveel me snel, dus dat is geen ideale combinatie. Maar natuurlijk vind ik dat ook leuk, anders zou ik het niet doen.”

Welk personage is jouw favoriet van de boeken van Tess? “Poeh, dat vind ik een moeilijke vraag. Tess natuurlijk, ik ben echt dol op haar, maar ik hou ook oprecht van de andere personages. Tess lijkt op mij en bovendien ben ik al drie jaar heel intensief met haar aan het werk. Ze is inmiddels onlosmakelijk met mij verbonden. Verder hou ik ook heel erg van Lucas. Hij heeft ook een hoop meegemaakt en hij voelt Tess goed aan. Ik zou best zo’n vriend als Lucas willen hebben.”

DSC_0433

De klif speelt in beide verhalen een grote rol. Welke betekenis heb jij die klif gegeven voor jezelf? “De klif is een soort letterlijke variant van de uitdrukking ‘in het diepe springen’. Tess maakt verscheidene radicale keuzes in haar leven, dus ik vind het mooi dat ik de klif symbool heb kunnen maken voor die keuzes.”

Welk gedicht uit de boeken van Tess is jouw favoriet en waarom? “Het gedicht ‘Vlinder’ uit het eerste boek betekent het meest voor mij. Het is een van de eerste gedichten die ik ooit schreef en het hangt samen met al mijn boeken. Het gaat oorspronkelijk over Vlinder, de hoofdpersoon uit mijn eerste boek, dat ook Vlinder heet, en het is ook gepubliceerd in mijn eerste dichtbundel, Zonderling. Ik vond het goed bij Tess passen en daarom heb ik ervoor gekozen om het ook in Het boek van Tess op te nemen.”

DSC_0412

Zou je ooit afscheid kunnen nemen van Tess als personage? Ik zal wel moeten, want ik ben niet van plan om voor altijd alleen maar boeken over Tess te schrijven. Maar voorlopig blijft ze nog even bij me, want ik ben bezig aan deel drie, dat op een iets andere manier over Tess zal gaan. Ook ben ik van plan om Het boek van Lucas te gaan schrijven, daar zal ze ongetwijfeld ook zijdelings in voor gaan komen.”

Als je een personage uit het boek tot leven kan wekken voor één dag. Wie zou het zijn en wat gaan jullie samen doen? “Tess of Sam. Ik kies nu even voor Tess, want wat ik met Sam zou gaan doen, kan ik niet zomaar in een interview vertellen. Ik zou op een mooie zomeravond met Tess eerst een fles wijn soldaat maken en vervolgens een fontein beroven. Sinds ik dat verzonnen heb, krijg ik dat niet meer uit mijn hoofd, het lijkt me ontzettend spannend om te doen. Als we dan ijs of patat hebben gekocht van onze verzamelde muntjes zouden we gaan skinny dippen in zee, nog wat drinken en heel veel plezier maken. Want ondanks alle dingen die Tess heeft meegemaakt, weet ze gelukkig ook nog heel goed hoe je plezier moet maken. Dat waardeer ik erg in haar.”

Heb jij Het tweede boek van Tess al in huis?

Liefs,

header31-860x280

DSC_0422

P.s. Heb jij alle creatieve posts al gelezen op de blogs van Lieke, Lilian, Maaike en Emmy?

P.p.s. Wil je meer te weten komen over Tess? Kom dan 14 april naar de SpeelBoek Kinderwinkel in Amersfoort! De boekpresentatie van Het tweede boek van Tess wordt daar gehouden. Het begint om 17:00 en is rond een uur of 19:00 afgelopen.

P.p.p.s. Tweet en instagram al je gedachtes over Het Tweede Boek van Tess met de hashtag #hettweedeboekvantess

Tags:


3 responses to “Interview met Miriam Bruijstens

  1. Ik heb Het boek van Tess nog niet gelezen, maar wil dat wel erg graag doen. Ik heb er alleen maar enorm positieve recensies over gelezen dus ik ben enorm benieuwd. Helemaal na het lezen van dit interview. Wat leuk dat je haar ontmoet hebt!

  2. Ik ben nu het eerste boek aan het lezen en ik vind het zó mooi! Ik ben niet bij de boekpresentatie maar wel bij de YA-avond in Alphen en daar is Miriam ook bij, heb er zin in om haar te ontmoeten!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.