Interview met Paul Bühre

Posted on October 22 2015 by Katja in Boeken, interview / 3 Comments

DSC_0639

Maandag 19 oktober stond ik in alle vroegte op om naar stage te gaan en daarna door naar mijn interview met Paul Bühre. Auteur van het boek Puber Leaks! Eenmaal aangekomen in het zogenoemde ‘schrijvers hotel’ in Amsterdam ontmoette ik mijn contactpersoon en de moeder van Paul. Na even wachtten begon mijn interview.

Samen met Paul zat ik in een prachtige zitkamer van het hotel en stelde ik hem vragen over zijn boek, Puber Leaks, waarover ik razend enthousiast ben.

Tijdens het lezen van Paul zijn boek was ik erg benieuwd of het hem leuk lijkt of misschien had hij er al over nagedacht om van zijn non-fictieboek een fictieboek te schrijven waarin de onderwerpen aanbod komen waarover hij schrijft. Maar hij voelde daar niet zoveel voor, al lijkt het hem wel leuk om in de toekomst een fictie boek uit te geven. Op het moment is hij bezig met het schrijven van een fictieboek die over mythen gaat. Hij probeert daarin zoveel mogelijk mythen te betrekken, zoals de Griekse en de Romeinse mythen ook vergeet hij de Noorse mythen niet, die zoals hij zegt ‘fucked up’ zijn. Na die woorden werden zijn ogen zo groot als schoteltje en bood hij al bijna zijn excuses aan. Ik wuifde het weg. Heerlijk om te zien hoe iemand zich zo kan verliezen in zijn passie zonder nog te letten op zijn taalgebruik. Als inspiratie voor dit boek heeft hij het boek American Gods van Neil Gaiman gelezen. Maar eigenlijk is het verhaal die hij op het moment aan het schrijven is bedoeld, zodat hij zijn kennis niet verliest van het schrijven. Hij wil namelijk doorgaan met schrijven, dus daarom wil Paul elke dag kunnen ‘oefenen’. Ondanks dat hij een bestseller is vind hij het belangrijk dat alles ‘gewoon’ blijft.

Naast het uitgeven van een fictieboek droomt Paul van een carrière al striptekenaar. Als je Puber Leaks al gelezen hebt, dan weet je dat zijn tekeningen al sterk zijn. Dus vroeg ik mij af of het hem leuk lijkt om in de toekomst strips uit te geven over de onderwerpen die voorkomen in zijn boek. Paul had daar nog niet over nagedacht, maar vond het wel een erg leuk idee, maar hij vind superhelden ook gaaf.

Paul maakte voor een groot deel de tekeningen nadat het verhaal af was. Maar soms tekende hij ook wanneer hij ‘vast zat’ met schrijven. Tekeningen motiveerde en inspireerde hem om meer te gaan schrijven.

In Puber Leaks worden de reacties van Paul zijn eigen ouders beschreven. Het boek heeft in Duitsland het label ‘Dagboek’ gekregen. Volgens Paul is het boek biografisch, maar sommige dingen zijn wel aangedikt of fictief. Dit om niet alleen de privacy te bewaken, maar ook om een voorbeeld te geven hoe andere ouders reageren. Want hij ziet niet alleen zijn eigen ouders handelen, maar ook de ouders van zijn vrienden. De ouders van Paul zijn erg trots op hem al zijn ze door het boek wel op bepaalde gesprekken gekomen. Het waren volgens Paul diepgaande gesprekken, waardoor Paul en zijn ouders elkaar veel beter zijn gaan begrijpen.
Niet alleen zijn ouders steunen hem, maar ook zijn vrienden zijn apetrots! Toen Paul regelmatig verscheen op tv, dan keken al zijn vrienden. Ze sms’ten hem geluk en vertelden hem ook precies wat ze van het interview vonden.

In totaal koste het 6 maanden om het verhaal op papier te krijgen en dat is ook alles wat ooit uit zijn vingers over het puberbrein getypt zal worden. Paul heeft inmiddels al veel telefoontjes gehad waarin bladen hem vroegen om een artikel te schrijven, maar dat zou hij gewoon weg niet op papier kunnen krijgen. Alles wat hij weet over het puberbrein staat in het boek en voor zijn eigen gevoel had hij niet het idee dat hij een onderwerp was vergeten. Ondertussen keek Paul mij vragend aan of ik het gevoel had dat er nog iets miste, maar ook naar mijn idee heeft hij alles weten te tackelen.

Ondanks dat Paul vertelde dat hij geen toevoegingen had over wat hij over het puberbrein heeft geschreven, was ik wel benieuwd of er een soort deel 2 zou komen, maar dan van het studentenleven. Een scheve grijns en een ‘misschien’ was het antwoord die ik kreeg. Ik kijk er in ieder geval al naar uit. Paul heeft namelijk een erg fijne schrijfstijl die je meeneemt in het verhaal.

DSC_0637

Op That Blonde Woman schrijf ik niet alleen over boeken, maar ook over andere dingen zoals series, films en nog veel meer dingen. Hierbij mijn Random vragen aan Paul (oké, mijn eerste vragen gaan ook nog over boeken):

Wat is je favoriete boek?
De naam van de wind van Patrick Rothfuss.

Wat lees je op het moment?
Boeken over ‘How to write books’.

Wat is jouw favoriete strip?
Old Man Logan.

Wat is je Favoriete fandom?
Lord of the Rings en Games of Thrones.

In welk van de huizen uit Harry Potter zit jij?
Wacht is dit een serieuze vraag? Gryffindor, natuurlijk! Hoezo, in welk huis zit jij dan?

Euhm Slytherin, toen volgde er een discussie van een paar minuten welk huis nou beter was… Het was erg leuk om het over iet luchtigs kunnen hebben. Of nouja luchtig? We namen het beide erg serieus! Maar we waren het met elkaar eens dat ons favoriete personage uit Harry Potter Sneep is.

Wat is je favoriete tv-serie?
Hemlock Grove, een verhaal over vampiers en weerwolven.

Ik was meteen in mijn element toen ik hem hoorde vertellen over weerwolven. Dus mijn vervolg vraag was of Teen Wolf hem ook leuk leek. En ja! Helaas wel alleen de eerste 2 seizoenen, de seizoenen die erna komen vindt hij het heel erg jammer dat het ‘weerwolf zijn’ niet meer bijzonder is. Hij bedoelde daarmee dat in de eerste 2 seizoenen weerwolven erg bijzonder zijn, maar in de latere seizoenen lijkt het wel dat je bijzonder bent wanneer je een mens bent.

Wat is je favoriete film?
Als het op fantasy gebied is, dan Lord of the Rings, maar zijn al time favoriete film is toch American Beauty. Paul vindt de film, naast dat het erg grappig, de betekenis die erachter zit erg mooi. Door die film realiseerde hij zich dat op welk punt je in het leven staat (of het nou aan de top is of aan het randje van de afgrond) op elk moment kan je je leven veranderen.

Na een interview van ongeveer 3 kwartier en veel gelach later liep ik samen met Paul naar het voorste gedeelte van het ‘schrijvers hotel’. We kletsten nog wat na en we hadden het over Docs. Yup, we hadden het over Dr. Martens! Zelf had hij namelijk ook een paar en hij is fan!

Het was een ontzettend tof interview die ik niet snel zal vergeten! Ik wil Sandra van Best of YA en Marc van uitgeverij Boekerij bedanken voor deze kans!

Liefs,

header31-860x280

Tags:


3 responses to “Interview met Paul Bühre

  1. Ha wat leuk! Ik had ook een heel fijn en luchtig gesprek over vanalles en nogwat (vooral boeken). Maar ik vergat foto’s te maken. En had het boek niet om te laten signeren.

    En slytherin prideeeee.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.