Legendborn – Tracy Deonn

Posted on November 25 2020 by Katja in Boeken / 0 Comments

Filled with mystery and an intriguingly rich magic system, Tracy Deonn’s YA contemporary fantasy Legendborn offers the dark allure of City of Bones with a modern-day twist on a classic legend and a lot of Southern Black Girl Magic.

Titel: Legendborn
Auteur: Tracy Deonn
Verschenen: september 2020
Pagina’s: 512
Uitgever: Margaret K. McElderry Books
Waardering: 9/10
Trigger warning: trauma

After her mother dies in an accident, sixteen-year-old Bree Matthews wants nothing to do with her family memories or childhood home. A residential program for bright high schoolers at UNC–Chapel Hill seems like the perfect escape—until Bree witnesses a magical attack her very first night on campus.
A flying demon feeding on human energies.
A secret society of so called “Legendborn” students that hunt the creatures down. And a mysterious teenage mage who calls himself a “Merlin” and who attempts—and fails—to wipe Bree’s memory of everything she saw.

Al een aantal maanden lang hoorde ik enorm veel goede verhalen over dit boek van lezers die het boek al voor de verschijningsdatum mochten lezen. Inmiddels staat Legendborn op de New York best sellers list en werd ik al helemaal razend benieuwd!

Contemporary meets fantasy
In het fantasy boek De Genadigen houdt de hoofdpersoon rekening met het feit dat ze ongesteld kan worden tijdens haar reis, dus neemt ze een aantal kruiden zodat dat even niet kan gebeuren. Ik ben dol op dit soort kleine dingen. Want even serieus… ik heb zo vaak dat ik van bepaalde verhalen denk: maar hoe dan? Hoef je nooit naar de wc? En wat fijn dat je blijkbaar niet ongesteld bent, komt dat net even goed uit.
In Legendborn worden soortgelijke situaties als in De Genadigen aangehaald, zoals het wassen van afrohaar. Voor iedereen die het niet weet: dat is een proces die een paar uur in beslag neemt. Details zoals dit maken boeken realistisch zelfs wanneer het om een fantasy gaat.
Het comtemporary randje zag je ook aan andere dingen in het boek. Vaak mis ik een gedachtenproces in fantasy, want geen tijd! Voor je het weet moeten ze tegen een volgend monster strijden. Nee, in Legendborn namen ze ook echt de tijd voor het gedachtenproces van de hoofdpersoon. Zo fijn!

Rouwen
De auteur, Tracy Deonn, heeft al behoorlijk wat voor haar kiezen gehad in haar leven. Op jonge leeftijd verloor ze een aantal dierbaren die erg dicht bij haar stonden. Die pijn heeft ze prachtig verwoord in haar debuut. Er zijn meerdere vormen van rouwen en dat heeft Deonn erg goed beschreven in Legendborn.

Over de schrijfstijl van de auteur gesproken, die is namelijk ronduit indrukwekkend te noemen. De manier hoe ze de kleinste details verbindt met de hoofdlijn van het verhaal, realistische personages en dan ook nog eens een plot die onvoorspelbaar is! Het komt niet volledig uit de lucht vallen voor jou als lezer, maar er zitten zeker veel onverwachte dingen in het verhaal die allemaal te herleiden zijn als je kijkt naar de details.
Deonn heeft intens en levensechte settingen voor de lezers gecreëerd. Zo behandeld ze ook in haar boeken de grimmige realiteit over het Zuiden van Amerika. Op mij kwam het niet over dat ze de lezer wil shockeren of ter educatie, maar omdat het echt is gebeurd en niet kan worden genegeerd. De auteur heeft een goede balans gevonden tussen fantasy en de moderne realiteit.

Hoofdpersoon
Bree Matthews, de hoofdpersoon, wordt niet bepaald door één aspect van zichzelf, maar is veelzijdig en onvolmaakt. Ook hierin laat de auteur zien hoe zo’n levensechte wereld ze wilde creëren. Bree is een krachtig mens en tijdens het ontdekken wie ze is groeit ze nog meer als persoon. Haar reacties zijn herkenbaar van twijfels tot onhandige reacties en ongelooflijk slimme momenten. Bree is een personage die ik graag nog beter wil leren kennen en gelukkig kan dat, want het tweede deel zal in 2021 verschijnen.

Een goed verhaal, met uitgewerkte details en een plot die fantastisch in elkaar zit, maakt dat Legendborn is één van mijn favoriete boeken is van 2020!

Liefs,

Tags: , , , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.