Mijn 10 favoriete K-pop albums van 2022

Gepost op December 16 2022 door Katja in KPOP / 0 Comments

De albums die mijn jaar meer kleur gaven!

10. Manifesto: Day 1 – Enhypen
Zelfs als je niet naar K-pop luistert is de kans groot dat je van Enhypen wel het liedje “Polaroid Love” kent, aangezien het een grote trend was op TikTok. Maar ze hebben veel meer en wellicht zelfs leukere nummers. Afgelopen zomer verscheen hun EP “Manifesto: Day 1” en mijn favoriete nummer is “Shout Out” vanwege het rockgeluid dat me ook een beetje doet denken aan 5SOS. 

9. IM NAYEON – Nayeon (Twice)
Aaah, een heerlijk zomers album! Dit album stond bijna de gehele zomer op repeat en ik vind het super leuk dat de leden van Twice met solo en unit werk gaan uitkomen. Met Nayeon hebben ze een fantastisch begin gemaakt door de typische girl group K-pop klanken. Mijn favoriete nummer is “No Problem” ft. Felix van Stray Kids. 

8. Thursday’s Child – TXT
“Thursday’s Child has far to go” is een unit nummer en mijn favoriet. Het doet me denken aan een zomerse avond wanneer je in de auto zit met de ramen omlaag en je keihard luistert naar je favoriete muziek. Het gehele album laat de diverse kanten zien van TXT al moet ik wel zeggen dat ik dit persoonlijk niet hun sterkste werk vind. De title track vind ik het minste van het hele album. De B-sides daarentegen zijn super sterk, zeker wat betreft de unit nummers. 

7. Proof – BTS
BTS kwam dit jaar met een anthologie album, dus niet veel nieuwe nummers, maar de nieuwe liedjes die er wel op stonden, vond ik ontzettend krachtig met “Yet to Come” als mijn favoriet. 

6. Fearless – Le Sserafim
Mijn Spotify Wrapped top 3 bestond volledig uit nummers van deze EP! “Fearless”, “Blue Flame” en “The Great Mermaid” waren mijn meest beluisterde nummers en ik heb er minstens een paar 100 keer naar geluisterd. Waarom het niet hoger op mijn album lijstje staat? De nummers waren stuk voor stuk een vibe, maar de top 5 bestaat uit nummers die krachtiger zijn wat betreft tekst. 

5. Maxident – Stray Kids
De comeback Maxident is Stray Kids hun zevende mini album. Het album bevat acht liedjes die kwa stijl heel verschillend zijn, maar tegelijkertijd erg goed bij elkaar passen en bij het concept van de comeback. Maar één liedje weet me altijd in een goede bui te brengen, maakt niet uit hoe ik me voel en dat is “Can’t stop” van de unit Vocal Racha. 

4. Born Pink – BlackPink
Voor de meeste k-pop standaarden wordt dit album als een minimalistisch album gezien. Ja, zelfs met de hoeveelheid genres. Door de opkomst van de vierde generatie (BlackPink is derde generatie), is er een andere muziekstijl opgekomen, noise music. De een houdt ervan en de ander absoluut niet. Het is prettig dat BlackPink niet met de trend is meegegaan en een fijn voornamelijk pop en een simpel naar te luisteren album heeft gemaakt.
Dit album is echt een thematisch album en geen compilatie van nummers. En dat vind ik ongelooflijk sterk en ik vind het oprecht jammer dat steeds minder artiesten zich daarmee bezighouden. Dus bereidt je voor als je nog niet naar het album hebt geluisterd, want je wordt op reis genomen. 

Lees mijn gehele review van “Born Pink” hier. 

3. Antifragile – Le Sserafim
Ik heb lang naar deze lijst gestaard en getwijfeld of ik “Born Pink” of toch “Antifragile” op de derde plek wilde hebben. Uiteindelijk besloot ik voor het album te gaan waar ik dagelijks naar luister en dat is “Antifragile”. De boodschap van het gehele mini album is sterk, het is passend bij de meiden en je hoort duidelijk terug dat verschillende leden van de groep hebben deelgenomen aan het schrijven en produceren van de muziek. 

2. Oddinary – Stray Kids
Dit album was mijn eerste comeback als Stay en heeft daarom onwijs veel nostalgische waarde, maar daarnaast is het ook een super goed mini album. Het is experimenteel, typisch Stray Kids en de teksten zijn next level. Elke keer wanneer ik de begintonen hoor van “Maniac” moet ik meteen glimlachen. 

1. Indigo – RM (BTS)
Op 2 december kwam RM zijn eerste solo album uit. Ondanks dat hij al vaker solo werk naar buiten heeft gebracht, zoals een mixtape etc. is dit toch pas zijn eerste solo album. Hoe hij het heeft aangepakt om dit album te maken is anders dan ik bij andere artiesten heb gezien. De meeste nummers hebben samenwerkingen met andere artiesten. Het is duidelijk dat hij als een curator aan de slag ging en op die manier het album bouwde. Hierdoor vind ik het persoonlijk een zeer unieke ervaring wanneer je naar het album luistert. Het heeft klanken die je niet meteen verwacht, maar uiteindelijk vormt alles één geheel en als je naar de juiste volgorde luistert, wordt je op reis genomen door de typische gedachten van een twintigjarige. 

Korte vermeldingen
Between 1&2 – Twice
Jack In The Box – J-Hope (BTS)
Face the Sun – Seventeen
New Jeans – New Jeans
Trouble Shooter – Kep1er 
Apocalypse – Dreamcatcher
Fighting – Rolling Quartz
HEAL – The Rose 

Heb jij een favoriet album uit 2022?

Liefs,

Tags: , , , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.