Mijn Ondernemers Leven #9: marketing adviseur

Gepost op November 20 2019 door Katja in Ondernemen / 0 Comments

Wat doe ik zoal als marketing adviseur? En hoe is het begonnen?

Marketing doe ik al sinds mijn eerste stage in de boekenwereld, maar eigenlijk begon het al eerder. Nee, ik heb er niet voor gestudeerd. In plaats van heb ik veel aan mensen gevraagd en ben er zelf voor gaan leren. Gelukkig staan veel dingen online en is het super makkelijk om het te leren. Tijdens mijn tijd in Engeland waar ik start up business studeerde was marketing ook een zeer groot onderdeel. Hier en daar heb ik dingen opgepikt en dat resulteerde in goed verlopen stages.

Wat doe ik nu?

Ik doe verschillende dingen voor mijn bedrijf waarvan marketing een onderdeel is. Het is min of meer op mijn pad gekomen. Zelf had ik wel verwacht dat ik iets met marketing zou gaan doen, maar niet dat ik al meteen in mijn eerste fulltime ondernemers jaar een adviserende rol zou hebben. Voor de ISVW ben ik marketing adviseur. Ik denk inmiddels al zo’n 8 maanden. Ze hebben daar op het moment geen vaste marketeer, maar natuurlijk zijn ze wel mensen nodig om marketing taken uit te voeren.

Er is daar een medewerker die verschillende taken op zich neemt. Toch bleef de vraag naar iemand met meer ervaring in de marketing. Door mijn connecties kwam ik binnen.

Ik als ondernemer

Ik werk op afstand en het contact verloopt voor het grootste gedeelte per mail. Soms per telefoon en ik ben in de afgelopen maanden 2 keer langs geweest. Ik kom langs wanneer ze bezig gaan met de brochure. Dan bespreken we van alles. Je kan denken aan marketing, maar ook redactie.

Wat zijn mijn taken?

Het beste kan ik het uitleggen door te beginnen met een afspraak waarbij ik langs kom op de ISVW. Samen met de uitgever neem ik de brochure door. Daar staan ongeveer zo’n 10 boeken in. Ik kijk dan met een marketingblik naar de inhoud. Meestal zijn de teksten nog niet af, er zijn nog geen covers bedacht en sommige titels ontbreken.
Tijdens de afspraak gaan we per titel kijken wat er nog aan gedaan moet worden. Eerst bepalen we de doelgroep. Het landgoed wil verjongen en daar probeer ik zo goed mogelijk mee te helpen. Na de doelgroep kijken we naar de titel. Is het passend? Bestaan er niet al 10 ander soortgelijke titels? Past het bij de doelgroep?

Dan gaan we kijken naar de cover. Voor sommige titels is het simpel, want dan hoort het bij een lijn van filosofie boeken. Dat is niet altijd het geval en dan moeten we langer nadenken.

Dat kan je ook hier lezen. In Mijn Ondernemers Leven #8: marketing boeken.

We leggen daarna ook vast voor welke boeken ik ga meehelpen met de marketing. Soms zijn er al teksten beschikbaar bij titels en dan gaan we die ook even doornemen. Is het passend? Begrijpt ook iemand het die geen tot nauwelijks kennis van filosofie heeft? Op het landgoed moet je ook terecht kunnen als je geen filosofie hebt gestudeerd, maar wel de interesse hebt.

Voordat ik wegga klets ik nog met een paar andere afdelingen. Ik heb er (inmiddels alweer 2 jaar gelden) bijna praktisch gewoond. Soms ga ik nog wat regelen bij receptie. De laatste keer wilde ik nog even met de persoon van administratie spreken. We hadden al in mijn stage tijd een goede band en nu moest ik wat belasting- en administratie technisch dingen afspreken. Dus het was zowel kletsen als zakelijk gepraat.

Na de afspraak

Ongeveer 2 werkdagen later ontvang ik van de uitgever de brochure hoe die naar de vormgever is gegaan. Het is dus nog niet mooi opgemaakt, maar een Word bestand. Ik ga dan naar de redactie kijken en wat we er nog meer op marketing gebied uit kunnen halen.
Eenmaal nadat de brochure terug is van de vormgever ga ik weer naar kijken. Wat kan nog beter? Zijn de covers voor de boeken wel passend? Moet de tekst toch nog even anders? Ik probeer naar alle details te kijken en ook naar het grotere geheel.
In deze fase wordt er heel wat gemaild!

De brochure is klaar!

Het moment is daar, de brochure is klaar. Dat is altijd een heerlijk moment. Voor mij komt dan de volgende stap. Niet meteen hoor. Ik krijg van de uitgever een seintje wanneer een boek naar de drukker is. Alleen van de titels waarvoor we hadden afgesproken dat ik iets zou gaan doen. Ik begin dan met de uitvoering van mijn marketingplan. Dat is per boek verschillend. Je kan denken aan social media posts maken, tot een emailcampagne en natuurlijk pers benaderen. Eventueel met leuke acties. Genoeg te doen in ieder geval.

In grote lijnen is dit wat ik doe als marketing adviseur. Er komen nog wel wat andere dingen bij kijken, maar om het verhaal zo duidelijk mogelijk te houden, leg ik nu alleen de grote lijnen uit.
Ik vind dit werk leuk om te doen en ik hoop dat ik het volgend jaar ook voor een ander klein bedrijf mag doen. Het zou leuk zijn om meer met marketing te doen.

Zouden jullie het leuk vinden om de brochure door te nemen wanneer die uit is? Laat het me vooral weten.

Liefs,

Tags: , , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.