Mijn studieplan voor Duits ’24

Gepost op January 18 2024 door Katja in Studeren / 0 Comments

Hoe ben ik van plan om dit jaar Duits te leren? Je leest het in deze blog!

Sinds 2021 ben ik Duits leren serieus gaan nemen, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Met deze taal heb ik namelijk veel moeite om het traditioneel te leren. Heel schools met boeken vind ik lastig. Grappig, want met Koreaans heb ik juist de voorkeur om een lessenplan te volgen. Wellicht dat dit komt omdat ik als kind veel Duitse tv-series en films keek? Onbewust heb ik meer woordenschat opgeslagen dan ik dacht. Daarnaast heb ik op mijn zeventiende voor werk ook in Duitsland gewoond.

Ondanks alle kennis die ik heb opgedaan als kind, is er nog genoeg werk aan de winkel. Ja zelfs nadat ik twee jaar terug in Berlijn woonde! Inmiddels kan ik al vlot in de taal lezen, waardoor ik voor mijn werk ook Duitse manuscripten oppak. Maar wat betreft het voeren van conversaties die verder gaan dan in een supermarkt of restaurant, moet ik nog veel leren. Het lastige is dat ik de taal al goed kan verstaan, maar mijn spraak blijft achter. Het ding is echter, dat spraak bij mij meestal als laatste komt bij het leren van een taal. Ik heb namelijk geen talenknobbel en leer het best door mezelf veel bloot te stellen aan een taal. 
Maar hoe ga ik de taal nu verder bestuderen? Om die vraag te kunnen beantwoorden, ben ik eerst antwoorden nodig op de volgende vragen:

Waar heb ik de taal voor nodig?
– Omdat ik de taal leuk vind, dus gewoon voor de lol. Er zit geen druk achter.
– Om beter met mijn Duitse vrienden te kunnen communiceren. 
– Komend jaar ben ik van plan om verschillende plekken in Duitsland te bezoeken.
– Handig voor mijn werk als manuscriptlezer, inmiddels pak ik al Duitse manuscripten op, maar ik zou graag meer nuances willen leren kennen om beter te worden in mijn werk. 

Wat is mijn taaldoel voor dit jaar?
Duits volledig naar B2 – focus op gespreksvoering. Lees mijn taaldoelen 2024 blog voor de uitgebreide versie. 

Waar sta ik nu?
Qua luistervaardigheden zit ik op B1/B2 niveau en mijn leesvaardigheid zit ergens tussen B2 en C1 in. Spreken kan ik op B1 niveau. Schrijven vind ik lastig om te zeggen waar ik onder val, want die kennis gebruik ik het minst. Voor nu denk ik dat het ook ergens op B1 niveau zit.

Hoe ga ik de taal vanaf nu verder bestuderen?
Als ik het jaar voor het gemak in vier delen splits (ik gebruik Q, aangezien ik dat gewend ben voor mijn werk), dan kom ik uit op de volgende verdeling voor de rest van het jaar:

Q1
– Lees manga’s om een hogere woordenschat te vergaren.
– Leer zinnen gefocust op mijn reizen naar Duitsland en wat ik daar nodig ben om goed te kunnen communiceren. 
– Zoek dingen op die ik in de verschillende steden wil gaan doen en zoek bijvoorbeeld de geschiedenis in het Duits uit en oefen op mogelijke conversaties die ik daarover kan hebben.

Q2
– Oefen spreekvaardigheid op reis.
– Oefen dan tevens luistervaardigheid.
– Aan het einde van Q2 mijn kennis testen om te zien waar ik me meer op moet gaan focussen in de tweede helft van het jaar. 

Plannen voor Q3 en Q4 ga ik pas later dit jaar naar kijken. Duits is niet mijn focus taal in 2024. Waar ik nu sta met de taal is het voor mij handiger om veel te shadowen. Hoe hoger mijn woordenschat wordt, hoe gemakkelijker ik uiteindelijk in de taal kan gaan praten. Ik hoop elke week voor Duits te gaan zitten, dit kan dan gaan om het lezen van een boek of manga in het Duits, of het zien van een tv-show/film. Eén contactmoment per week lijkt mij voorlopig voldoende. 

Welke taal of talen leer jij en wat zijn jouw plannen?

Liefs,

Tags: , , , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.