Reizen: Edinburgh #1

Gepost op 14 mei 2018 door Katja in Reizen / 6 Comments

Schotland stond al voor een hele lange tijd op mijn Bucket List om te bezoeken. En op dinsdag 1 mei vloog ik dan eindelijk naar dit prachtige land. Kijk en lees je mee? 

In mijn Airbnb

Dag 1

Op naar Schotland! Nou, ik kan je vertellen dat ik het die ochtend niet uitriep van blijdschap… Ik had namelijk een keelontsteking en een lichte koorts. Toch besloot ik om wel te gaan. Na 7 maanden stage en een hele drukke maand april wist ik dat het kwam doordat alle stress er in een keer uit kwam. Echter, blijkt het achteraf niet mijn beste keuze geweest te zijn. Tijdens de vlucht is namelijk mijn keelontsteking veranderd in een oorontsteking. En dat was behoorlijk pijnlijk. Maar toen ik eenmaal Schotland zag vanuit mijn raam wist ik dat ik toch de juiste keuze had gemaakt om wel te gaan. Ondanks dat het best een behoorlijk gezondheidsrisico was (je mag niet vliegen met een oorontsteking) en ik de eerste 2 dagen doof was aan een kant.

Op het vliegveld in Edinburgh aangekomen liep ik al snel naar de Trams voor mij was dat het handigste vervoersmiddel om naar de stad te komen. Vanaf St. Andrews Square liep ik naar mijn Airbnb waar ik werd ontvangen door mijn host. En wauw, wat een fantastische slaapplek had ik uitgezocht! Super schoon en een heerlijk bed. Na een bezoekje aan de supermarkt, wat gegeten te hebben en een douche besloot ik vroeg op bed te gaan. Ik had al behoorlijk veel van mijn lichaam gevraagd en wilde het daarom rustig aan doen.

Dag 2

Zonder een plan liep ik de stad in. Ik wilde namelijk niet te veel vragen van mijn lichaam dus ik deed rustig aan. Voor ik het wist was ik bij de Royal Mile. Mijn ogen keken uit. Wat een mooie gebouwen! Je voelt de verhalen en de geschiedenis die er achter zit wanneer je door de straten wandelt.

Opeens terwijl ik niet aan het opletten was, kwam ik aan bij het kasteel. Ik besloot het volgende: als het rustig is dan koop ik een kaartje, als het druk is ga ik morgenvroeg proberen. Wat bleek? Het was niet zo heel druk! Doordat het begon te miezeren terwijl ik in de rij stond, gingen er ook heel veel mensen uit, omdat ze niet nat wilden worden. Terwijl ik alleen maar dacht: wat had je dan verwacht van Schotland?

Eenmaal binnen begon het toch wel heel hard te regenen. Ik ging naar het Red Coat Café die op kasteelgrond staat. Ik nam daar een grote kop koffie en een heerlijke scone.

Het was nog niet bepaald droog toen ik mijn cafeïne shot had gekregen, dus ging ik als eerste naar het museum. Daar leerde ik voornamelijk over de verschillende oorlogen die Schotland heeft gevoerd.

Voorzichtig begon het weer op te klaren. Ik liep een stukje buiten en ging vervolgens wat andere ruimtes in waar ik veel leerde over het Schotse koninklijk huis.

Inmiddels spendeerde ik al zo’n 4 uur om en rond het kasteel. Wat genoot ik van de geschiedenis en ik zag soms zelfs Nederlandse invloeden! Bijzonder om dat te mogen zien. En het uitzicht toen de bewolking opklaarde, echt prachtig.

Tijdens mijn vakantie in Schotland heb ik ook veel mogen leren over fotografie en kon ik ook wat nieuwe technieken uitproberen. 

Na het kasteel wandelde ik richting het National Scottish museum en kwam ik onderweg The Elephant House tegen. De plek waar J.K. Rowling Harry Potter heeft geschreven.

Op naar het museum!

En wow, wat is het groot!

Na een dag cultuur snuiven ging ik terug naar mijn Airbnb. Tijdens mijn wandeling kwam ik verschillende Nerd winkels tegen en ik denk dat deze op South Bridge mijn favoriet is.

Aan dezelfde straat is Blackwell’s te vinden. Dat is de oudste boekhandel van Edinburgh. daar kocht ik een boek. Welke? Dat kan je hier lezen.

Dag 3

Wow, wat gaat de tijd snel! Voor ik het wist was het donderdag en maakte ik een lange stadswandeling om naar het Scottish National Gallery of Modern Art te gaan. Het was super rustig. Er zijn niet veel toeristen die de moeite doen om het te bezoeken. Terwijl ik het juist onwijs tof vond en met name de huidige expositie. Daarnaast is het leuk te combineren om daarna naar Dean Village te gaan.

Dean Village ligt in het dal van Edinburgh op zo’n 5 minuten lopen vanaf Princesstreet. De naam van het dorpje is afgeleidt van het Gaelische woord Dene, wat “diepe vallei” betekent. Ruim 800 jaar lang was het een vruchtbaar gebied voor de graanproductie. In haar hoogtijdagen stonden er maar liefst elf molens, waarvan de sporen vandaag de dag nog steeds zichtbaar zijn. Na de bouw van de Dean Bridge en de modernere molens in Leith, raakte het dorp langzaam in verval. In het midden van de jaren ’70 begon men echter weer de charme van het dorpje te erkennen. Het dorp werd opgeknapt, zonder de authentieke elementen te verliezen en werd een rustig woongebied.

Volgende keer laat ik zien wat ik op de andere dagen in Schotland heb gedaan.

Liefs,

Tags:


6 responses to “Reizen: Edinburgh #1

  1. Ik ben jaren geleden naar Edinburgh gegaan, maar ik had de nerdwinkels toen niet gezien! Ziet er erg mooi uit Katja, heb nu weer zin om er heen te gaan 🙂 Ik had trouwens tijdens mijn vakantie helemaal geen regen, we hadden toen echt geluk!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.