Studie update vanuit Berlijn

Posted on December 18 2021 by Katja in Studeren / 0 Comments

Hoe gaat het studeren nu ik in het buitenland ben? Je leest het in deze blog!

Wellicht is het nu duidelijk waarom ik Koreaans op een lager pitje zette? Al ben ik maar voor tijdelijke tijd naar Berlijn verhuisd, dat ik Duits voorrang gaf in de laatste weken voor mijn vertrek, helpt me nu enorm. Al spreek ik het zelf bij lange na niet, wel merk ik dat ik het heel goed versta en dat lezen steeds vloeiender gaat.

Koreaans
Op het moment leer ik niet heel veel Koreaans. Een keer in de week zit ik voor een half uur Koreaans te studeren en het lijkt zelfs dat ik per toeval een vaste studiedag heb. Op woensdag maak ik meestal verschillende planningen binnen mijn bedrijf en voor ik daar aan begin leer ik eerst wat Koreaans.
Het is nog even puzzelen wat en hoe ik die studiemomenten precies wil invullen. De laatste keren ben ik alleen bezig geweest met nieuwe woorden leren. Maar in de komende weken wil ik ook oude al gemaakte online lessen opnieuw doornemen. Ik merk dat de informatie aan het wegzakken is en ik zou het zonde vinden wanneer ik weer in Nederland ben dat ik weer vanaf het begin moet beginnen. Herhaling lijkt me een goed idee.  

Dit zei ik de vorige keer: 
“Voor het einde van het jaar heb ik voor mezelf als doel gesteld dat ik wat betreft online lessen bij Talk To Me In Korean level 1 volledig wil afronden. In totaal zijn er 25 lessen en een test. Ik heb nu 15 lessen gevolgd, dus nog 10 te gaan en de test!
Mijn plan is om level 1 deze maand nog af te gaan ronden, want ik ga switchen van focus op taalgebied. Vanaf december ga ik me richten op Duits. De reden kan je later in deze blogpost lezen.
Koreaans zal straks niet meer de taal zijn waar ik me volledig op focus. Maar natuurlijk blijf ik wel verder leren. Alleen zal ik er vanaf december minder tijd insteken. Ik ga terug van 5 keer in de week Koreaans leren naar 2 keer, maar ik zal wel blijven shadowen, aangezien ik nou eenmaal dol ben op K-pop en K-drama’s.
Hoe ik straks Koreaans verder ga leren weet ik nog niet. Misschien blijf ik nog wel online lessen volgen of wellicht vind ik een andere invulling. We zullen het zien en ik laat het volgende maand in een update weten wat ik ga doen.”

Update gestelde doelen
Nee, ik heb level 1 niet afgemaakt voor ik naar Berlijn verhuisde. Ik kwam wel heel ver, maar ik merkte dat mijn focus steeds meer naar Duits ging en nog steeds gaat. Wel blijf ik shadowen. Ik kijk een aantal avonden in de week een K-drama en luister nog steeds graag naar K-pop (ook tijdens het schrijven van deze blog!).
De komende tijd ga ik voornamelijk de online lessen herhalen en ik heb besloten wanneer ik terug in Nederland ben dat ik verder ga met de online lessen. Wellicht dat ik nog videolessen bij Talk To Me in Korean ga volgen, maar daar zal het voorlopig bij blijven. 

Duits
En dan zijn we eindelijk aanbeland bij de taal die voorlopig mijn focus heeft! Of ik sinds ik in Duitsland ben nog online Duitse lessen heb gevolgd is mijn antwoord: nee. Maar ik gebruik de taal op het moment natuurlijk veel in de praktijk en ik denk dat dat nu veel belangrijker is en nu heb ik tenminste de kans om Duits op dagelijkse basis te spreken. Met name de eerste twee weken na mijn aankomst merkte ik dat mijn woordenschat met sprongen vooruit ging. Alleen al even naar de supermarkt gaan zorgde ervoor dat ik veel nieuwe woorden leerde.
Ook maakte ik Duitse vrienden en niet iedereen in die groep spreekt even goed Engels. Maar ik vertelde ze dat ik het helemaal prima vind wanneer ze Duits spreken, aangezien ik ze over het algemeen goed versta, al zullen mijn antwoorden lang niet altijd in Duits zijn. Voor korte reacties probeer ik voornamelijk in het Duits te spreken, maar langere antwoorden zijn voorlopig nog in het Engels. Iedereen blij en het is super gezellig! Bonus voor mij is dat ik veel Duits om me heen hoor en onbewust leer. 

Lezen gaat steeds vlotter en dat was de vaardigheid waar ik de meeste verbetering in hoopte te zien, omdat ik dat voor mijn werk nodig ben. Nu die vaardigheid goed gaat, ga ik me nu voornamelijk op spraak focussen. Door de feestdagen zal ik mijn Berlijnse vrienden waarschijnlijk pas in januari weer zien waardoor ik veel minder de kans heb om Duits te spreken. Ondertussen typ ik in de Whatsapp groep van de vrienden in het Duits om toch een soort van bij te blijven. In de komende twee weken ga ik dan ook mijn online lessen weer oppakken en wie weet hoe het dan straks in januari met mijn Duitse spraak gaat. 

Liefs,

Tags: , , , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.