Veiligheid als soloreiziger

Posted on August 19 2021 by Katja in Reizen / 2 Comments

Reizen in je eentje is fantastisch! Ik doe het graag en wil eigenlijk niet meer anders. Maar er zijn wel een aantal dingen om rekening mee te houden. 

Solo reizen heb ik al heel vaak gedaan, maar of ook altijd alles goed ging? Nee, absoluut niet.
In de blog de “Meest vervelende momenten op reis” bespreek ik dan ook een aantal dingen die zijn voorgevallen. En in deze blog, veiligheid als soloreiziger, bespreek ik dingen waar we helaas (met name als vrouwen) op moeten letten wanneer we soloreizen.  

Wees altijd alert op je omgeving
Voelt iets niet goed? Heb je het gevoel gevolgd te worden? Dan is de kans groot dat er iets mis is. Vertrouw op je intuïtie. Ga weg uit de situatie, schreeuw en roep om hulp en probeer naar een plek te gaan of naar mensen waar en bij wie je je vertrouwd voelt. Ik ben wel eens bewust bij bepaalde mensen gaan zitten in het OV om me veiliger te voelen. Wat je ook kan doen is iemand bellen of doen alsof je met iemand belt. Volg je gevoel en kies altijd voor je eigen veiligheid. 

Deel niet je huidige locatie op social media
Doe dit niet. Al helemaal niet wanneer je alleen bent! Het is heel makkelijk uit te vogelen wanneer iemand alleen reist en om je dan te gaan volgen. Of wellicht komen ze meteen op je af. Natuurlijk kan je wel je kiekjes van je dag delen, maar doe dat dan in de avond wanneer je terug bent op je slaapplek of pas zelfs de dag erna. Let wel op dat je de locatie van je slaapplaats pas later deelt. Natuurlijk is het leuk om een filmpje te maken van het hotel waar je verblijft, alleen de rest van de wereld weet dan ook waar je bent. Dus deel pas wanneer je al weg bent. 

Rookie mistake
Mijn grootste rookie mistake is, dat ik ooit niet vooraf heb gecheckt in welke buurt mijn hotel/hostel stond. Helaas had ik geen geluk en stond mijn hotel in een minder goede buurt waardoor het niet erg prettig was om in het donker terug te lopen. Doordat het de wintermaanden was en ik me in noordelijk Europa bevond, werd het ook nog eens vroeg donker. Plus ik had een kamer op de begane vloer wat ook veel minder veilig is.

Check je deur
Over hotels gesproken. Check altijd de deur. Hoe makkelijk is het om deze deur open te krijgen? De kans is heel groot. Die sloten die op de deuren zitten van de meeste hotels zijn zonder al te veel problemen voor een beetje goede inbreker makkelijk open te maken.
Schuif een deurstopper onder/tegen de deur aan waardoor het moeilijk is om je kamer in te komen. Je hebt tegenwoordig ook een soort van deurstoppers die in het slot worden gezet, die kan je online aanschaffen. Een andere optie is om een glas of kopje aan de hendel van de deur te hangen, die valt dan kapot als iemand ongevraagd je kamer in probeert te komen. 

Belangrijke gegevens documenten
Bewaar op verschillende plekken je documenten. Van een kopie bij je hebben tot het online ergens bewaren als ook aan iemand van het thuisfront laten weten waar alles te vinden is.
Je kan denken aan verzekeringsnummers, belangrijke telefoonnummers en andere gegevens die je vaak nodig bent.

Contact met thuisfront 
Laat iemand weten waar je bent, maar je kan het ook vertellen aan je Airbnb host. Als ik ergens langer verblijf, dan heb ik eigenlijk altijd erg goed contact met mijn host met wie ik tevens het appartement deel. Laat weten wanneer je met ze incheckt. Een voorbeeld uit Nederland: met een huisgenoot met wie ik in Winterswijk woonde, had ik de afspraak dat ik voor tien uur in de avond binnen zou zijn tenzij anders doorgegeven. Het is een klein checkmoment, maar je weet maar nooit. En hé, even gezellig bijkletsen in de keuken aan het einde van de dag heeft altijd zo iets gezelligs. 

Alleen reizen heeft mijn wereld verrijkt en ik zoals ik al eerder zei wil ik eigenlijk bijna niet meer anders reizen. Maar ook weet ik dat niet altijd alles zo mooi is wat het lijkt. Wees voorzichtig en let altijd op je omgeving. Tegelijkertijd wil ik je ook meegeven om te genieten van je reis, want soloreizen is een van de beste dingen die je voor jezelf kan doen!

Liefs,

Tags: , , , ,


2 responses to “Veiligheid als soloreiziger

  1. Goede tips! Ik heb me eigenlijk nooit onveilig gevoeld tijdens het soloreizen. Ik was inderdaad wel heel alert, maar juist omdat ik altijd wel stevig doorstap – ook als ik de weg kwijt was – denk ik dat ik nooit echt onzekerheid uitstraalde. Soms vroegen mensen me zelfs de weg omdat ze dachten dat ik een local was, haha.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.