Actief of passief leren?

Gepost op 25 oktober 2022 door Katja in Studeren / 0 Comments

Een update en hersenspinsel over hoe ik het liefste leer.

Dit jaar is het een enorme uitdaging voor me om bezig te gaan met mijn taalstudies. Wegens persoonlijke gebeurtenissen heb ik minder concentratie. En wanneer ik wel concentratie heb stop ik dat allemaal in werk, want als freelancer kan het soms al behoorlijk pittig zijn. Daarnaast was ik in september bezig met een mogelijke emigratie waardoor ik ook minder bezig was met mijn taalstudie wat betreft Koreaans, maar dat was een heel ander verhaal wat betreft Duits. Want op die taal deed ik juist enorm mijn best op, aangezien ik bijna naar Oostenrijk zou verhuizen. En ja, ik weet Dat Oostenrijks anders is dan “gewoon” Duits maar ik wilde in ieder geval een goede basis hebben. 
Dit alles heeft enorm veel invloed gehad op mijn manier van een taal leren, maar laat ik taal voor taal alles bij langsgaan! 

Koreaans
Oef, hier zou ik liever veel meer mee bezig willen zijn dan dat ik op het moment doe. Maar door de mogelijke emigratie kreeg het helaas geen voorrang. Echter is het ook niet zo dat ik helemaal niets heb gedaan, want ik heb enorm veel passief geleerd door te shadowen. Van actief naar muziek luisteren tot het kijken van typische tv-spelshows. Wat betreft K-drama’s kijk ik niet veel. De afgelopen twee maanden had ik daar veel minder tijd voor, dus keek ik vooral naar (spel)shows die ik op YouTube kon vinden. 

Plan voor toekomst
In november zou ik heel graag level 1 afmaken. Wanneer ik die af heb wil ik alles wat ik heb geleerd gaan reviewen. Na en voor elke les doe ik dat al standaard, maar ik denk dat het ook wijs is om het nog een keer te gaan doen in het geheel voordat ik verder ga naar level 2. In het nieuwe jaar kan ik dan aan de slag met level 2. 
Of ik het dit jaar nog red om mijn eerste boek in het Koreaans te lezen? Ben bang van niet… Koreaans heeft te lang stil gestaan bij mij merk ik. Sommige informatie is zelfs volledig verdwenen. Om eerlijk te zijn sprak ik kwa woordenschat vorig jaar in december beter Koreaans dan nu. Maar aan de andere kant is mijn uitspraak inmiddels wel een stuk beter geworden, dus al dat passief leren werkt goed en hopelijk heb ik vanaf november meer (hersen)ruimte om weer aan de slag te gaan met actief leren. 

Duits
De taal waar ik de meeste tijd aan heb gespendeerd in de maand september en in oktober nauwelijks. In september was ik voornamelijk bezig met heel gefocust Duits te leren. Ik verdiepte me in de woordenschat die ik nodig zou hebben tijdens de eventuele emigratie en op de werkvloer. Zodra ik wist dat ik niet was aangenomen voor de baan ging ik over op passief leren. Ik lees een manga serie genaamd SpyXFamily die echt super leuk is en ik ben gestart met het kijken naar een Duitse tv-serie. 
Ook bezocht ik Duitsland een aantal keer voor een dagtrip om te winkelen en een gezellig dagje weg te gaan. Al merk ik nu wel het verschil tussen laag en hoog Duits. Ik was in Berlijn zo gewend om naar hoog Duits te luisteren dat het wennen is wanneer ik net over de Nederlands grens ga en vervolgens laag Duits hoor. 

Liever passief leren
Ik weet niet wat het is met Duits, maar dat is een taal die ik het liefst passief leer. Koreaans vind ik beide leuk om te doen, maar bij Duits werkt dat niet bij mij. Dus toen ik heel gefocust Duits aan leren was omdat ik bepaalde woordenschatkennis wilde vergaren, werkte dat echt perfect voor mij! Nu is het een kwestie van uitvinden hoe ik dit verder ga aanpakken. Bij Duits is het dus van belang dat ik mijn eigen uitdagingen binnen de taal zoek. Daarnaast vind ik het super leuk om naar de Duitse tv-show te kijken met Duitse ondertiteling en mijn Duitse manga’s te lezen. 

Polyglot update
Heel graag was ik dit jaar nog gestart met Italiaans leren. Eerst wilde ik dat met boek erbij gaan doen, maar ik denk nu dat ik het eerst via een app ga leren en pas later een boek erbij pak. Ik haal zo ontzettend veel plezier uit Duits en Koreaans dat ik daar meer focus op wil hebben. Daarnaast zijn die twee talen op het gebied van huidig en toekomstig werk voor mij belangrijker, dus dat is nog een reden waarom het voorrang krijgt. 
Maar ik ben nog steeds enorm enthousiast om een polyglot te worden. Het begint zelfs inmiddels bij mij te kriebelen om ook andere talen te gaan oppakken. Dat had ik niet verwacht aangezien ik het op de middelbare school haatte om taallessen te volgen en inmiddels is het uitgegroeid tot een van mijn favoriete hobby’s! 

Actief of passief leren?
Haha, oké misschien is er toch een hele duidelijke reden waarom ik het eerder alles behalve leuk vond om een taal te leren en er nu juist enorm van geniet. Ik leer het liefste passief met de meeste talen. Actief leren ligt me niet. Ja, het betekent helaas dat ik stukken langer bezig zal zijn met het bestuderen van een taal, maar dat heb ik er graag voor over, omdat ik er nu zo ontzettend veel meer lol uit haal. En wie weet, misschien ben ik nog voor mijn dertigste een polyglot! 

Welke talen denk jij dat ik nog meer zou willen leren? 

Liefs,

Tags: , , , , , , ,


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.