Een dag in Brandenburg an der Havel

Posted on February 16 2022 by Katja in To be translated / 0 Comments

In de zomer van 2019 maakte ik voor het eerst een uitstapje naar de deelstaat Brandenburg en afgelopen winter keerde ik terug om nog meer te ontdekken. 

Ver voor Berlijn of Potsdam bestond, was Brandenburg an der Havel er al. Onder de watersporttoeristen is deze kreisfreie Stadt in de Duitse deelstaat Brandenburg zeer bekend, maar waar minder over gesproken wordt is hoe Brandenburg an der Havel is ontstaan.
Samen met een gids verkende ik de rijke geschiedenis van een stad die veel meer is dan alleen het water waar het mee wordt omringt. 

Het voordeel aan Brandenburg an der Havel is dat het centrum goed af te lopen is, maar er is ook openbaar vervoer die naar alle uithoeken van de stad gaat. Voor mijn dag in Brandenburg an der Havel besloten we alles af te wandelen. 
Vanaf mijn appartement in Charlottenburg, Berlijn was een rit van het gelijknamige station naar Brandenburg an der Havel maar 45 minuten. Ik werd opgehaald door mijn gids van het treinstation en samen liepen we naar de eerste bestemming van de dag terwijl het verhaal van de gids begon.
Brandenburg an der Havel is onderverdeeld in verschillende kernen. Voor mijn dag in de stad was de focus op de drie historische eilanden: Dominsel, Neustadt en Altstadt.  

Archäologisches Landesmuseum Brandenburg in Paulikloster
Om een overzicht te krijgen van de lange geschiedenis en bevolking van Brandenburg bezochten we het museum in het klooster. Het archeologisch museum heeft een permanente tentoonstelling met opgravingen uit alle eeuwen en tijdelijke tentoonstellingen. Er zijn ongeveer 10.000 archeologische vondsten uit 50.000 jaar menselijke culturele ontwikkeling uit de deelstaat Brandenburg aanwezig.
De permanente tentoonstelling wordt in chronologische volgorde gepresenteerd, van de Steentijd, de Bronstijd, IJzertijd, Slavische periode, naar de middeleeuwen en moderne periodes. De getoonde archeologische vondsten worden aangevuld met displayborden, reconstructietekeningen, modellen en multimedia stations.

Dankzij het museum kreeg ik een goed beeld van hoe, wanneer en door wie Brandenburg is ontstaan. Tegenwoordig is het een kleine stad in vergelijking met het nabijgelegen Berlijn, maar het was de oorspronkelijke kern van de voormalige rijken Brandenburg en Pruisen. Als je denkt aan Brandenburg is de kans groot dat je denkt aan de prachtige paleizen in Potsdam, de hoofdstad van de deelstaat Brandenburg. Toch begon het allemaal in Brandenburg an der Havel. 

Na al de informatie van het museum en een wandeling door het klooster, was het tijd voor een pauze. Voor een koffie, thee of lunch kan je bij Pauline´s Café terecht die op de perfecte locatie zit, namelijk in de kloostervleugel naast het museum. 

Nadien wandelden we verder door de stad voor een lunch bij Kartoffelkäfer, een aardappelrestaurant met aardappelgerechten uit verschillende hoeken van Duitsland. Zelf ging ik voor de kartoffelpuffer die veel in Nedersaksen wordt gegeten. Iets wat ik namelijk veel doe wanneer ik op het Nederlandse platteland ben en wat ik miste toen ik afgelopen winter in Berlijn was. Met gevulde maag konden we het volgende onderdeel van de dag zeker aan. 

Katharinenkirche
Deze laatgotische bakstenen hallenkerk uit de 15de eeuw staat in Neustadt. Het is de grootste kerk van de stad. Maaswerk, rozetten en meer dan levensgrote sculpturen, alles van baksteen en terracotta, sieren de buitenkant van de kerk. Achter die sculpturen zit zelfs een heel verhaal. Als je goed naar de beelden kijkt zie je zeer duidelijk de gezichten, die gezichten zijn van de mensen die voor die sculpturen hebben betaald. Er gaan verschillende verhalen de ronde waarom die beelden zijn gemaakt. Het beste kan je de mensen vragen die in de kerk werken en als je toch al binnen bent… waarom niet een klim maken in de klokkentoren voor een prachtig uitzicht over Brandenburg an der Havel? Tijdens die klim werden mij verschillende verhalen verteld van hoe de klokken gerenoveerd worden tot een mythe over de toren. 

Het uitzicht was op de dag van mijn bezoek precies langs de stadsgrenzen en ik zag zelfs een deel van het omliggende natuurgebied. Maar op heldere dag kan die afstand veel verder zijn, zelfs zo ver dat je Berlijn kan zien die 60 km verderop ligt. 

Na de klim wandelden we we verder en liepen we langs het water. Je kan een thee of koffie to go halen bij Taraxacum. Zij staan voornamelijk bekend om hun heerlijke theeën en andere zelfgemaakte lekkernijen die je langs het water kan nuttigen of als je liever even wilt uitrusten kan je bij hen binnen of op het terras zitten. 

Gotthardkirche
Voor onze volgende stop kwamen we aan bij de evangelische parochiekerk, die staat in de Altstadt en werd gebouwd in de 15de eeuw als drieschepige gotische hallenkerk. In de doopkapel vind je een 500 jaar oud eenhoorn tapijt. Hierop wordt een edel jachtfeest in Bourgondische hofkledij getoond. In het midden vlucht een eenhoorn in de schoot van een jongedame. Volgens een christelijke legende, doodt de engel Gabriël met honden de eenhoorn, deze redt zichzelf in de baarmoeder van de Maagd Maria. Dat zou de incarnatie van Christus moeten symboliseren.

Altstädtisches Rathaus met Roland
In het oudste deel van de stad, bevindt het Altstädtisches Rathaus, een gotisch bakstenen gebouw uit de 15de eeuw. Buiten het gebouw staat een beeld van Roland, een van de ridders van Karel de Grote.
Het stadhuis kent meerdere gebruiken door de jaren heen. Toen in 1715 de onafhankelijke steden van de oude stad en de nieuwe stad werden samengevoegd tot de stad Brandenburg an der Havel, werd besloten om het stadhuis van Neustadt als zetel te gebruiken. Voor het oude stadhuis betekende dit eerst leegstand en verval. Tot 1819 werd het gebouw gebruikt als een magazijn, warenhuis en graan winkel. Daarna trokken de regionale en stadshoven in het gebouw en werd het tot 1863 als gerechtsgebouw gebruikt.
De volgende gebruiker was het Pruisische leger. Het gebouw raakte vervolgens in verval en moest worden ontruimd. Om een ​​dreigende sloop te voorkomen, heeft de stad het oude stadhuis in 1910 teruggekocht en grondig gerenoveerd en gerestaureerd. Tegenwoordig is het een representatief festival gebouw.

Slawendorf
In de ochtend had ik in het museum al mogen leren dat de Slaven in de 6de eeuw Brandenburg hebben gesticht. Als laatste onderdeel van mijn dag nam de gids mij mee naar een gereconstrueerde Slavische nederzetting uit de 11de eeuw. Je leert hier over de leef- en werkomstandigheden van de Slaven en je kunt het ook uitproberen. Er zijn verschillende activiteiten voor jong en oud. Er zijn bakkers, pottenbakkers, wevers en timmerlieden verspreid over 11 hutten. Alles is gebaseerd op onderzoek en opgravingen, daarom kan ik het met name aanraden voor naar schoolgaande kinderen.

Brandenburg an der Havel is een fijne stad om te verkennen. Mijn dag was geschiedenis georiënteerd, omdat daar mijn interesses in liggen. Maar er is nog veel meer te ontdekken, zeker in het voorjaar en in de zomer wanneer je de stad ook vanuit een kajak kan gaan verkennen. Daar was het nu in de winter te koud voor, maar desalniettemin heb ik genoten van wat de stad allemaal te bieden heeft.
Toen ik in de zomer van 2019 in Potsdam was, vroeg ik me steeds af waar de grondbeginselen van Brandenburg lag en dat heb ik dankzij mijn samenwerking met Brandeburg Tourism en mijn gids geleerd. 

Voor iedereen die een langere trip naar Berlijn maakt en een dag of twee wat anders wilt kan ik het aanraden om naar Brandenburg te gaan. Potsdam is perfect voor wie meer wilt leren over de vorsten of enorm houdt van kunst. Brandenburg an der Havel is perfect voor wie dol is op geschiedenis over de oudheid of juist als je dol bent op sport. Maar er is nog veel meer te ontdekken zoals je kan lezen in de perstour Wild Wild West. Een ding is zeker: waar je ook in Brandenburg bent, je zal je niet vervelen! 

Liefs,

Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Brandenburg Tourism en Stadt Brandenburg an der Havel.

Tags: ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.