Boeken voor Feministen (en toekomstige feministen)

Posted on March 8 2019 by Katja in Boeken / 0 Comments

Vandaag is het Internationale Vrouwendag! De laatste jaren verschijnen er fantastische boeken rond dit thema. Ik heb een paar van mijn favoriete boeken op een rijtje gezet.

Feministen dragen geen roze en andere leugens
Feministen hebben okselhaar, haten mannen en mogen geen lippenstift op, toch? Niet helemaal.
In Feministen dragen geen roze (en andere leugens) vertellen meer dan vijftig vrouwen – van Hollywoodactrices tot tieneractivisten – hun verhaal, aangevuld met een aantal bijdragen van toonaangevende Nederlandse feministen. Dit is een inclusief boek dat de online beweging verbindt met academische denkers, en waarin alle soorten feminisme worden beschreven.


Dit boek is afgelopen week uitgekomen bij Blossom Books en binnenkort komt mijn Nederlandse exemplaar binnen. Voor nu had ik het Engels exemplaar van mijn huisgenoot gebruikt voor de foto die ik al meerdere keren heb doorgebladerd. En ik ben al fan!

Alles behalve oké
Izzy O’Neill hier! Straatarme wees, ambitieuze cabaretier en Ongelooflijke Slet, als je de roddelsites tenminste mag geloven…
Izzy had nooit verwacht dat ze op haar achttiende het slachtoffer zou zijn van een internationaal online schandaal. Maar als expliciete foto’s van haar met de zoon van een politicus online komen te staan, laten treiteraars niets van haar heel. Gewapend met een enorme bak nacho’s en haar beste vriendin Ajita als steun en toeverlaat, probeert ze het van zich af te lachen. Maar als het dagelijkse slutshaming verergert, leert ze snel dat de wereld tienermeiden niet oké behandelt. Allesbehalve oké zelfs.


Wat een heerlijk boek was dit! Inmiddels is het tweede deel in het Engels uit en ik kijk er naar uit dat het boek in het Nederlands wordt vertaald. Ik heb meerdere malen keihard gelachen wanneer ik het eerste deel aan het lezen was. Lees mijn recensie hier.

Am I Normal Yet?
All Evie wants is to be normal. She’s almost off her meds and at a new college where no one knows her as the girl-who-went-crazy. She’s even going to parties and making friends. There’s only one thing left to tick off her list…
But relationships are messy – especially relationships with teenage guys. They can make any girl feel like they’re going mad. And if Evie can’t even tell her new friends Amber and Lottie the truth about herself, how will she cope when she falls in love?


Dit boek is denk ik wel het beste feministische fictie boek die ik ooit heb gelezen! Dankzij deze serie heb ik enorm veel geleerd over feminisme en ik was enorm blij dat er zo nu en dan ook werd verwezen naar Filosofische theorieën. Geen zorgen hoor, het is absoluut geen zware kost. Ondanks dat het dikke pillen zijn had ik de hele serie binnen een paar dagen uit. Lees mijn recensie hier.

Moxie
Vivian Carter is fed up. Fed up with her small-town Texas high school that thinks the football team can do no wrong. Fed up with sexist dress codes and hallway harassment. But most of all, Viv Carter is fed up with always following the rules.
Viv’s mom was a punk rock Riot Grrrl in the ’90s, so now Viv takes a page from her mother’s past and creates a feminist zine that she distributes anonymously to her classmates. She’s just blowing off steam, but other girls respond. Pretty soon Viv is forging friendships with other young women across the divides of cliques and popularity rankings, and she realizes that what she has started is nothing short of a girl revolution.


Op het moment dat ik het boek aan het lezen was schreef ik een paper voor school over feminisme. In dit boek leerde ik meer over de verschillende stromingen en dat het per continent er net even anders uit zag/ziet. Lees mijn recensie hier.

Body Positive Power 
Geluk heeft niets met je kledingmaat te maken. We zijn ervan overtuigd geraakt dat geluk iets is dat alleen maar mogelijk is als we ons streefgewicht behalen, als we een sixpack hebben, als we die paar centimeter van onze taille af kunnen halen. We zien ons lichaam als een probleem, maar het probleem is de manier waarop we geleerd hebben naar onszelf te kijken. Het probleem is dat we denken dat er maar één ideaal lichaam bestaat.
Ondersteund door resultaten uit wetenschappelijke onderzoeken, pleit auteur Megan Jayne Crabbe met scherpe humor, een directe stijl en kick-ass houding voor een wereld waar iedere lichaamsvorm wordt gevierd, bikinibody-diëten niet meer bestaan en álle vrouwen van hun lichaam houden. Dit boek is een krachtige oproep tot actie en een gids tot het houden van jezelf.


Dit boek heb er bij gezet omdat ik het belangrijk vind dat wij als mens eerst van ons zelf houden!

Liefs,

Tags: , , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.