Ondernemers Q&A

Gepost op October 10 2019 door Katja in Ondernemen / 2 Comments

Tijd voor een Take Over! Door Paula, die je waarschijnlijk kent van haar blog Bookbreak.nl.

Paula Heeger (24) ken je misschien van haar persoonlijke boekenblog Bookbreak.nl, waar ze in juli mee is begonnen. Eerder schreef ze voor MustMag.nl, Mustreads.nl en Hebban Feelgood. Ze schrijft het liefst over YA-boeken, maar af en toe ook over New Adult, romans of jeugdliteratuur. 

Hoe leuk is het om een andere blogger de hemd van het lijf te vragen? Vandaag mag ik, Paula (misschien ken je me van Bookbreak.nl), vragen stellen aan Katja. Op That Blonde Woman vertelt Katja je vaker over haar bedrijf en hoe ze bezig is met ondernemen, dat doet ze vooral in de serie Mijn Ondernemers Leven. Ik vroeg me af: wat doet nu precies, hoe is ze begonnen en wat zijn haar dromen voor de toekomst? En ik denk dat meer lezers van haar blog daar best benieuwd naar zijn. Daarom is het vandaag tijd voor een Q&A. Met de Q’s van mij, de A’s van Katja. 

1. Je schrijft vaker over je ondernemersleven, maar wat doe je nu precies? 
Eigenlijk doe ik best wel veel dingen. Ik ben namelijk niet zo goed in stilzitten, maar daarnaast ben ik een echte duizendpoot. Ik vind veel dingen leuk en om heel eerlijk te zijn… verveel ik me heel snel.
Mijn dagelijkse bezigheden: blogger, content creator, marketing adviseur, redacteur, manuscriptlezer en spreker. Dat zijn de functies waarvoor ik allemaal betaald heb gekregen dit jaar. Het is vrij uitgebreid, maar het meeste staat wel in het verlengde van elkaar. Zo ben ik voor een bepaald bedrijf marketing adviseur alleen komen ze zo nu en dan handen te kort. Dan help ik ze door content voor ze te maken.

2. Hoe ben je begonnen met ondernemen/ZZP’en? 
Op mijn 16/17 werkte ik als acteur bij een theatergroep. Zij zagen dat ik ook een talent had voor productie. Toen vroegen ze of ik aan een theaterstuk mee wilde werken. Zo begon het balletje te rollen. Ik was nog maar 17 toen ik ZZP’er werd. Ik werkte toen als productie assistent en acteur voor een theaterstuk on tour. Heel Nederland heb ik mogen verkennen. Van de grootste theaterfestivals tot theaterzalen. Nu ik ernaar terugkijk ben ik onwijs trots. Ja, ik was misschien piepjong. Toch heb ik zo er ontzettend veel van geleerd. Ook betekende het dat ik op jonge leeftijd al leiding gaf en dat was in het begin best wel gek.

3. Wat is het tofste dat je tot nu toe hebt kunnen doen met That Blonde Woman? 
Poeh, ik heb echt heel veel leuke dingen mogen doen voor That Blonde Woman. Maar als ik er één moet noemen, dan ga ik voor mijn samenwerkingen met Berlijn en Potsdam van afgelopen zomer. Mijn eerste internationale samenwerking, dit was al heel lang een droom.
Toen ik achter mijn gids aan in Potsdam fietste, realiseerde ik me pas dat dit echt was. Dat ik voor mijn blog betaald kreeg om naar deze mooie plekken te gaan en om er vervolgens over te schrijven.
Voor 2020 hoop ik op meer van dit soort samenwerkingen!

4. Wat vond of vind je moeilijk aan ondernemen?
In het begin vond ik administratie lastig. Voor mijn eerste bedrijf had ik een adviseur. Nu voor That Blonde Woman heb ik een sparringpartner met wie ik overleg wat het beste is om te doen.
Wat ik op het moment het lastigste vind is om nieuwe opdrachtgevers te vinden. Voor 2020 zou ik het leuk vinden om 1 of 2 nieuwe vaste opdrachtgevers te hebben. Maar er zit veel werk in, want ik moet me nu goed bedenken wat ik wil, welke soort bedrijven bij mij passen en gerichter gaan zoeken. Het is een uitdaging, maar ik heb al wat opties liggen en gesprekken gepland. Wie weet wat daar uit zal gaan komen.

5. Wat zijn je dromen voor de toekomst met je bedrijf? Hoe zie je je werk voor je? Wil je full-time ondernemer zijn of later misschien (deels) in loondienst werken? 
Op het moment ben ik full-time ondernemer en liefste zou ik dat willen blijven. Maar ik zou ook graag een eigen huisje willen en langzaam teruggaan naar meer het midden van het land. Daarom is het voor mij deels in loondienst werken niet van de baan. Echter zie ik mezelf niet full-time in loondienst, dan zou ik heel ongelukkig worden.
Ik hoop dat in de komende 2 jaar mijn bedrijf groter groeit, dat binnen 5 jaar meer dan de helft van mijn inkomsten van mijn blog afkomstig zijn en dat ik mensen in dienst heb.
Voor nu vind ik 2020 het belangrijkste. Ik ben bezig met een aantal plannen voor mijn blog. Een aantal op internationaal gebied en een ander op nationale schaal. Daarnaast zal ik altijd blijven hopen dat ik ooit een samenwerking zal binnenhalen met Dr. Martens. Maar goed, ik blog daar tegenwoordig veel te weinig over. Hoognodig tijd dus dat die Dr. Martens blogs terugkomen!
Wat kan ik nog meer zeggen over de toekomst? Ik ben er absoluut mee bezig, maar ik vind het ook enorm belangrijk dat ik me niet ga vastbijten in plannen. Dat ik ook nog steeds aandacht heb voor wat op mijn pad komt.

6. Wat voor tips heb je voor anderen die een soortgelijke baan als jou willen hebben/ondernemer willen worden? 
Het is hard werken, je moet het kunnen om veel alleen te zijn (want je hebt geen collega’s) en je moet een passie hebben voor wat je doet. Mocht dat zo zijn, dan is dit mijn tip:
In ons leven hebben de mensen om ons heen verschillende rollen. Ik vind het enorm belangrijk om op zakelijkgebied: een mentor te zijn, een mentor te hebben en een gelijke te hebben. Op dit moment ben ik een mentor voor 2 mensen die graag meer willen weten over schrijven of wanneer ik als spreker werk. Eén van mijn opdrachtgevers is een mentor voor mij. Mijn gelijke is mijn sparringpartner.
Waarom je omgeven door deze mensen? Omdat je het meeste van deze mensen kan leren in de rol die ze voor jou hebben. Geldt ook voor de mensen voor wie ik mentor ben. De belangrijkste tip die ik kan geven is door jezelf te omringen met mensen die jou een persoon beter maken. Een beter persoon is een betere ondernemer. Daarnaast durf te leren van je fouten en leer ook nog van de dingen die wel goed gingen. Stop er niet mee, maar blijf groeien!

Liefs van Paula & Katja

Super bedankt Paula voor het stellen van deze vragen! Neem vooral een kijkje op haar blog Bookbreak.nl.

Tags: , ,


2 responses to “Ondernemers Q&A

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.