Waarom reizen naar Duitsland in 2020

Posted on January 17 2020 by Katja in Reizen / 0 Comments

Potsdam, augustus 2019

Reizen naar Canada omdat je naar een plek wilt met mooie bergen en meren. Of naar Boedapest gaan voor de baden. Maar wist je dat dat dichter bij huis kan?

Europa heeft zo ontzettend veel te bieden en ik prijs mezelf elke keer weer gelukkig dat ik in dit werelddeel ben geboren. Ik ben dol op geschiedenis, erfgoed en cultuur. Europa is daarin enorm rijk. Daarom kan ik geen genoeg krijgen om nog veel meer te ontdekken aan deze kant van de wereld.

Afgelopen zomer had ik een fantastische tijd in Berlijn en Potsdam. Ik was oprecht verrast door Potsdam. Wat een mooie stad is dat! Ik stond absoluut versteld daardoor begon ik me af te vragen wat ik nog meer kan vinden in Duitsland. Ik ben naast de grens van het land geboren en opgegroeid. Het voelde altijd vanzelfsprekend, maar toch ken ik het land niet zoals ik Engeland ken. Daar wil ik verandering in brengen.

Tijdens mijn zoektocht kwam ik erachter dat Duitsland enorm veel te bieden heeft waar ikzelf nog niet had gedacht! Je kan denken aan bergketens met meren zoals die je ziet in Canada. Maar in Duitsland kan je die vinden in de Beierse Alpen. Of baden zoals in Boedapest, maar in Duitsland ga je naar de stad Wiesbaden (het wordt dan ook wel de kuurstad genoemd).

De trein nog goedkoper!

Maar waarom zou je nog meer naar Duitsland gaan? Sinds 1 januari 2020 heeft de Duitse federale overheid de btw op treinkaartjes verlaagd. Treinreizigers die meer dan 50 kilometer reizen betalen het btw-tarief 7%. Vorig jaar, 2019, was dit nog 19%! Treinkaartjes zijn goedkooper aan het worden terwijl het vliegen juist duurder is geworden.
Duitslands wil meer doen aan het milieu en een flink aantal treinen rijden inmiddels al op groene stroom. Dat is dan ook meteen mooi meegenomen wanneer je ervoor kiest om met de trein te gaan.

Deze steden vieren feest

Bonn
De kleine stad waar Beethoven is geboren. In 2020 is dat alweer zo’n 250 jaar geleden. Er worden daarom verschillende activiteiten georganiseerd het hele jaar door. Toen ik me ging verdiepen in de stad kwam ik achter een rijke geschiedenis. Niet alleen de klassieke muziekliefhebber kan zijn hart luchten, maar ook degene die houdt van kunst gezien de stad vele musea heeft. Leuk om dat te combineren wanneer er een concert wordt gehouden met de muziek van Beethoven.

Cecilienhof, augustus 2019

Potsdam
Afgelopen jaar ben ik in Potsdam geweest. In samenwerking met Brandenbrug kreeg ik veel informatie over de stad en bezocht ik bijzondere plekken zoals Cecilienhof. Dit is een paleis gelegen in het noordelijke deel van Potsdam. De stijl van het paleis is een Engels landhuis en staat dan ook in een Engelse tuin waar onder andere ook Paleis Marble staat.
Cecilienhof is bekend vanwege de Conferentie van Potsdam die daar in 1945 plaatsvond en waar de geallieerden onderhandelden over de verdeling van het verslagen Derde Rijk. Het akkoord van Potsdam werd uiteindelijk ondertekend door Truman (de opvolger van Roosevelt), Churchill en Stalin. De grenzen van Duitsland werden opnieuw vastgelegd, in Berlijn werd een Geallieerde Controleraad opgericht.

Dat is komende zomer precies 75 jaar geleden. Ik vond het enorm bijzonder om door de werkkamers van de grote drie te mogen lopen en te zien waar al die gesprekken plaatsvonden.
Niet alleen Cecilienhof is de moeite waard om te bezoeken, maar ook de stad Potsdam zelf is alsof je wandeling terug in de tijd maakt. Echt een stad die ik iedereen kan aanraden om te bezoeken als je houdt van cultuur en/of als je in Berlijn bent.

Lees hier meer over mijn dag in Potsdam.

Duitsland ontdekken in 2020?

Het lijkt me enorm leuk om meer van Duitsland te ontdekken. Ik stond versteld na mijn bezoek over hoe mooi Potsdam was en nu ben ik erg nieuwsgierig naar de andere parels die het land te bieden heeft. Daarnaast lijkt het me dan ook leuk om zo nu en dan de grens te gaan oversteken. Waarom niet nog verder gaan met de trein als je er toch al bijna bent? Zo zit ik te denken aan Oostenrijk, Tsjechië en Polen. Of toch nog even iets verder naar Slovenië en Slowakije.

Oostenrijk ben ik al vaak geweest voor iemand die het land nooit heeft bezocht. Ik ben tot nu toe alleen nog maar in het land geweest op doorreis. Jammer, want volgens mij zou ik het een erg mooi land vinden.
Slovenië is een land die al even mijn naam roept. Ik heb al veel over het land gelezen en een kennis van mij woont daar, dus het zou leuk zijn om haar te bezoeken. Ik zie dus al een hele reis voor me die me dwars door Duitsland leidt naar Oostenrijk en Slovenië.

De reiskriebels beginnen bij mij al te borrelen en ik hoop dat ik al snel een toffe reis kan boeken! Nu nog even bedenken welke plek ik als eerste wil gaan bezoeken.

Liefs,

Tags: , , , ,


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.