Reizen in Berlijn

Gepost op 30 september 2019 door Katja in Reizen / 0 Comments

Reizen in Berlijn is super gemakkelijk! In sommige opzichten vind ik het misschien wel beter georganiseerd dan Londen. Kijk je mee?

Het openbaar vervoer in Berlijn

Het openbaarvervoer in Berlijn is erg uitgebreid en met de verschillende vervoermiddelen (metro, tram, bus, etc.) kun je iedere uithoek van de stad makkelijk bereiken. Je reis kan je checken via de handige app BVG (de 9292 van Duitsland). Of je kan natuurlijk een kaart gebruiken. Ik ben zelf ook nog een groot liefhebber daarvan.
Voor vertrek koop je op het station (kan via de ticketautomaat of je kan het ook kopen bij een DB service winkel) een vervoersbewijs die het beste bij jouw reis past (bijvoorbeeld een dagkaart of een enkele reis), stempelt deze af bij een stempelautomaat en stapt in de lijn naar keuze. Zo simpel is het.

Zones in Berlijn

De prijs van het openbaar vervoer in Berlijn is zeer betaalbaar en wordt berekend naar het aantal zones waarin je wilt reizen. Berlijn is onderverdeeld in drie zones: zone A (de binnenstad), zone B (de buitenwijken) en zone C (omliggende gebieden waaronder luchthaven Schönefeld, Potsdam en nog een tal van andere plekken). Tickets zijn te koop voor ‘zones A en B’, ‘zones B en C’ of ‘zones A, B en C’.

  • Zone A
    Het centrum van de stad:
    Onder meer de wijken Mitte, Kreuzberg, Charlottenburg en Friedrichshain. Vrijwel alle bekende bezienswaardigheden zoals de Fernsehturm, Reichstag en Potsdamer Platz liggen in zone A. Zone A is op de kaart te herkennen aan de Ringbahn van de S-Bahn (de S41 met de klok mee en S42 tegen de klok in, die in een cirkel om het centrum rijden), alles daarbinnen valt onder zone A.
  • Zone B
    De buitenwijken van Berlijn:
    Je kan denken aan Spandau en Wedding maar ook het beursgebouw van Berlijn en de luchthaven Tegel.
  • Zone C
    Aangrenzende steden en dorpen die tegen Berlijn aanliggen:
    Zoals Potsdam (de hoofdstad van Brandenburg), Oranienburg en luchthaven Schönefeld.

Dienstregelingen
Over het algemeen rijdt het reguliere openbaar vervoer tussen 4:00 ’s morgens en 12:00 ’s avonds, aangevuld met nachtbussen. In de weekenden rijden ook metro’s de hele nacht door. Op feestdagen geldt de zonsdagsdienstregeling. Maar het is altijd handig om voor actuele informatie te kijken op de BVG app.

Vervoersmiddelen

Het handigst in het gebruik zijn: de U-Bahn (Untergrundbahn – ondergrondse metro – in beheer van de BVG) en S-Bahn (Stadtschnellbahn – bovengrondse sneltrein – in beheer van de Deutsche Bahn). Deze twee ov netwerken sluiten naadloos op elkaar aan en overstappen is geen enkel probleem en ja het kan zelfs met hetzelfde ticket!

  • U-Bahn
    De metro rijdt over het algemeen ondergronds en kan je voornamelijk vinden in wat ooit Oost-Berlijn heette. Doorgaans heeft de U-bahn meer stops en rijdt het kortere afstanden.
  • S-Bahn
    De sneltrein rijdt over het algemeen bovengronds en kan je voornamelijk vinden in wat ooit West-Berlijn heette. Doorgaans heeft de S-bahn minder stops en rijdt het langere afstanden. Daarnaast verbindt het de binnenstad met de buitenwijken, maar ook met zone C
  • Trams
    Het uitgebreide tramnetwerk van Berlijn bestaat uit 22 tramlijnen die 808 stations met elkaar verbinden, voornamelijk in het voormalige Oost-Berlijn.
  • Bussen
    Ook bussen zijn een veelgebruikt vervoersmiddel in Berlijn en heeft dan ook een groot nachtnetwerk.
  • Regionale treinen (Regionalbahn)
    Met je ticket kun je ook gebruik maken van de regionale treinen binnen de zone, te herkennen aan de letters RE of RB, gevolgd door het nummer van het traject. Let op: reis je verder dan zone C dan heb je een apart treinticket nodig!
  • Veerboten
    Berlijn is een ontzettend waterrijke stad en de veerboten kun je gebruiken om de vele meren en rivieren te overbruggen. Deze zijn voornamelijk buiten het stadscentrum te vinden, bijvoorbeeld bij de Wannsee en de Müggelsee.

Geldigheid

Alle kaartjes voor het openbaar vervoer zijn geldig voor alle vervoersmogelijkheden binnen de desbetreffende zone:

  • U-Bahn
  • S-Bahn
  • Tram
  • Bus
  • Regionale treinen binnen Berlijn (Regionalbahn)
  • Veerboten van de BVG (private veerboten uitgesloten)

Met andere woorden: laat je auto thuis! Pak de trein naar Berlijn en geniet van het openbaarvervoer! Je eerste keer naar Berlijn? Dan zou ik zeker kijken of de Welcome Card beter bij jou past. Daarmee kan je reizen met het openbaarvervoer en kan je zelfs korting ontvangen op een flink aantal bezienswaardigheden.

Ben jij al klaar voor je trip naar Berlijn?

Liefs,

Deze blogpost is gemaakt in samenwerking met Visit Berlin.

Tags: ,


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.